Bombaj mačka: Crni panter u džepnom izdanju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
bombaj macka
Od petmagazine.rs - 07/11/2019

Bombaj mačka: Crni panter u džepnom izdanju

Iako „divljeg” izgleda, bombaj mace su prijateljski nastrojene, pune ljubavi za svoju ljudsku porodicu i idealni partneri za igru. Zahvaljući kao noć crnom, a ujedno sjajnom i svilenkastom krznu, i bakarnozlatnim očima koje gađaju pravo u dušu – nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Baš kao i bengalske i savane, i bombaj mačka nastala je iz želje da „imitira” izgled svojih većih, divljih i starijih rođaka. U slučaju ove prelepe mačke – crnog pantera. I ime ove mace ima ulogu u tome. Odgajivači su se opredelili za ime Bombaj (nekadašnji naziv za najveći indijski grad Mumbaj), jer je ova istočna zemlja kolevka crnih leoparda, poznatijih kao crni panteri.

I priznaćete, u tome su i te kako uspeli, jer ova maca nikoga ne ostavlja ravnodušnim zahvaljujući svom kao noć crnom, a ujedno sjajnom i svilenkastom krznu i bakarnozlatnim očima koje gađaju pravo u dušu. Iako „divljeg” izgleda, bombaj mace su izrazito prijateljski nastrojene, pune ljubavi za svoju ljudsku porodicu i idealni partneri za igru svojim vlasnicima i njihovoj deci.

Poreklo i nastanak rase

Iako je ideja o rasi rođena prilikom razmišljanja o Dalekom istoku i Indiji, bombaj je kao rasa potekla iz, nećete verovati, Luizvila u američkoj državi Kentaki. „Majkom” ove rase smatra se Amerikanka Niki Horner, koja je tokom pedesetih godina prošlog veka počela da radi na njihovom uzgoju. Iako bombaj mace deluju divlje, nijedna divlja niti poludivlja maca nije umešala šape u njen nastanak. Naime, ova rasa nastala je ukrštanjem burmanske i i američke kratkodlake mačke crne boje, koje su se potom parile s prvim bombaj mačkama. I Britanci su želeli svog „crnog pantera”, pa su svoje britanske kratkodlake mačke crne boje parili s burmanskim macama i tako danas imamo i britansku bombaj mačku.

Izgled

bombaj macka

Ova rasa na najbolji mogući način razbija predrasude o tome da crne mačke donose nesreću, jer tek i letimičan pogled na ovu gracioznu macu ostavlja bez daha, a njena silueta oduševljava lepotom. Graciozna, vitka i elegantna, sa sjajnom dlakom zift crne boje, pravo je malo remek-delo. Pri dodiru, krzno bombaj mačke nalikuje toplom i mekanom satenu. A tek te oči, upečatljive bakarnozlatne boje. Iako spada u mačke srednje veličine, bombaj maca je veoma mišićava i stamena. Tek kada je podignete, shvatite da je teža nego što izgleda. Ove mace imaju dugačke noge i prilikom hoda zaista liče na svoje „uzore” – crne pantere. U SAD postoje i dugodlake bombaj mačke, koje su nastale parenjem burmanskih maca sa američkim dugodlakim mačkama.

Nega

Krzno ove cica-mace je lako za održavanje, jer je dovoljno četkati je svega jedanput nedeljno češljem ili četkom s gumenim zupcima kako bi bilo glatko i sjajno. Poznate su kao mace koje se veoma malo linjaju. Kupanje je preporučljivo dvaput godišnje, u sezonama linjanja, kako bi se odstranio višak mrtve dlake. A ovaj posao možete prepustiti i spretnim rukama grumera.

Zrelost

Veoma je interesantan podatak da mace ove rase dostižu polnu zrelost veoma rano, već u petom mesecu. Preporučuje se da se mace ove rase sterilišu između šestog i devetog meseca. Fizički razvoj pak zahteva nešto više vremena, te tako poneki mužjaci dostižu punu zrelost i maksimalnu težinu tek u drugoj godini.

Karakter

Vlasnici i odgajivači ove mace porede sa čičak-trakama, jer one to zaista i jesu. Kako mačići tako i odrasle mačke, bombaj će uvek biti uz svog vlasnika, na njemu i u njegovom krilu. Ovo su veoma privržene mačke koje će uživati u pažnji i maženju, a stalno će i zahtevati nežnost i tražiti dodir. Iz tog razloga, nisu dobar izbor za vlasnike koji rade van kuće i dosta vremena provode u kancelariji. Veoma su prijateljski nastrojene, te će i strance veselo dočekati na vratima i odmah se s njima sprijateljiti. Odlično se slažu sa svim članovima porodice, i sa mališanima, i sa drugim ljubimcima s kojima dele životni prostor. Kada je reč o drugim mačkama, biće najbolji drugari s onim tihim i tolerantnim macama koje će prihvatiti da je bombaj carica kuće.

Aktivna i razigrana

„Salonski panter”, kako je neretko zovu u SAD, razigrana je i veoma inteligentna cica-maca. Obožava igru, da se dobacuje lopticom, vija miševe na baterije, juri perca na pecaljki… Sa istim žarom uživaće da se zavlači u kutije, da prevrće i valja flašu napunjenu klikerima ili semenkama… Nisu joj potrebne skupe ili markirane igračke da bi bila srećna. Odlična ideja za vlasnike ovih maca je da svom mezimcu nabave pazl činiju za hranu, „kong” igračku, kao i da im po stanu sakrivaju granule i poslastice, kako bi njihov mezimac uvek bio okupiran i zauzet, jer ove mace vole da su stalno aktivne i da ih izazivamo. Bombaj će čak lako i brzo naučiti da vam vraća štap koji joj bacite, kao pravi pravcati – pas! Nakon igre, ova maca biće smirena i staložena, i vreme će provoditi u vašem krilu.

bombaj macka

Pričljivica

Iako nije ni blizu sijamskoj mački, koja je poznata kao najglasnija i „najpričljivija” u mačjem svetu, i bombaj maca će s vremena na vreme rado pročavrljati s vama. Uglavnom ako je činija s hranom prazna. To će vam odmah jasno staviti do znanja glasnim mjaukanjem i „cvrkutanjem”.

Zdravlje

Ove mace spadaju u veoma zdrave, naravno, ako ih nabavite kod odgovornog odgajivača. Njihov životni vek je od 12 do čak 16 godina. Imajte na umu da ako želite zdravog i dugovečnog mezimca, poseta veterinaru je obavezna najmanje jedanput godišnje radi sistematskog pregleda. Zanimljivo je da će bombaj maca uvek tražiti najtoplije mesto u kući za odmor – parče parketa ili tepiha koje osvetljava sunce koje se probija kroz prozor, kraj radijatora, ispod pokrivača… Tokom zime na radijator stavite ćebence i budite sigurni da će vaš mezimac samo tu spavati.

U brojkama

1978. godine rasa je priznata u svetu

3 – 5 kg teže ove mačke

33 – 50 cm visoke su ove cica-mace

5 meseci su stare kada dostignu polnu zrelost

2 godine stari su mužjaci kad dostignu punu zrelost i veličinu

12 – 16 godina im je životni vek

300 – 2.000 dolara cena je ovih maca u SAD

Da li znate… da su crni panteri zapravo leopardi crne boje, koji na krznu imaju rozete (fleke), ali se one ne razaznaju jer im je i dlaka crna. Crna boja krzna se nasleđuje recesivnim genom, što je pojava koja se naziva melanizam