Apelujemo: Iznesite vodu životinjama na ulici! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 27/06/2023

Apelujemo: Iznesite vodu životinjama na ulici!

Visoke temperature i sunce koje nam je (konačno) stiglo, otežava život životinjama koje žive na ulicim, jer ne mogu da dođu do vode. Vrućine ne smetaju samo ljudima, već i životinjama – a najčešće kolabiraju psi. Ne treba zaboravi i mačke, koje su takođe ugrožene, kao i ptice.

piše: Djole dog

U to ime, apelujemo i molimo sve čitaoce da ostave vodu: bilo kakve posude koje pronađete napunite vodom i ostavite na mestima gde se životinje okupljaju.

Mi ćemo izgubiti nekoliko minuta vremena, a životinjama ćemo spasiti goli život. Zamislite da ste ceo dan napolju, bez zaklona i da ne popijete gutljaj vode? Budimo ljudi, nije teško.

Još nešto što je od velike važnosti – čuvajte životinje od toplotnog udara.

Simptomi toplotnog udara kod pasa su dahtanje, plitko, otežano i ubrzano disanje, preterana žeđ, upaljena (crvena) sluzokoža jezik, pojačano slinjenje, povraćanje i/ili proliv, letargija i gubitak ravnoteže. Znak toplotnog udara je temperatura od 42,8 stepeni Celzijusa.

Simptomi toplotnog udara kod mačaka su telesna temperatura iznad 40.5 stepeni Celzijusa, kolaps, veća brzina otkucaja srca i ubrzano disanje, proliv, slinjenje ili povraćanje, dezorijentisanost, promena boje desni, osetljivost stomaka.

Ukoliko primetite bilo koji simptom, odmah idite kod veterinara, ne čekajte pojavu svih simptoma, jer to onda znači da je stanje uznapredovalo! Budimo odgovorni i prema svojim ljubimcima, ali i bićima oko sebe!