Akupunktura za mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 06/07/2023

Akupunktura za mačke

Tradicionalna kineska metoda lečenja

Akupunktura za mačke je praksa koja se sve više praktikuje u veterinarskoj medicini, kako u zapadnom, tako i u istočnom svetu. Ova tradicionalna kineska metoda lečenja koristi igle za stimulaciju određenih tačaka na telu mačaka, čime se poboljšava zdravlje i ublažuju simptomi različitih zdravstvenih problema. Kina je poznata kao zemlja u kojoj se akupunktura za životinje najviše koristi, ali se ova praksa sve više popularizuje i u drugim delovima sveta, kaošto su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, i Evropa.

piše: magazin Mačka

Mnoge veterinarske klinike nude ovu vrstu usluga, a postoje i posebne koje se fokusiraju samo na akupunkturu za životinje.

Akupunktura se može primeniti na mačke koje pate od raznih bolesti ili stanja, kao što su problemi sa disanjem i varenjem, bolovi, alergije, problemi sa ponašanjem, kožom, anskioznošću i mnogim drugim.

Dostupno je mnogo istraživanja koja su se bavila akupunkturom kod mačaka. Na primer, jedna studija objavljena u časopisu Journal of the American Veterinary Medical Association pokazala je da akupunktura može biti veoma efikasna u lečenju bolova u leđima kod mačaka. Druga studija, objavljena u časopisu Journal of Feline Medicine and Surgery, pokazala je da akupunktura odlična za lečenje hroničnog renalnog zatajenja kod mačaka.

Akupunktura se može koristiti i kao preventivna metoda, kako bi se održalo zdravlje mačke.

Akupunkturu može da primeni samo kvalifikovani stručnjak, kao i kod ljudi – akupunkturista. S tim što je za mačke potrebno i znanje veterinarske medicine. Postupak traje oko 30 do 45minuta, a mace, kažu, obično leže mirno tokom tretmana.

Pre nego što se raspitate više o akupunkturi za mačke, posavetujte se sa veterinarom i uvek birajte stručnjake iz svoje oblasti, koje imaju preporuke.

Ukoliko imate mačku koja pati od nekog zdravstvenog problema, razmislite o akupunkturi kao alternativi ili dopuni tradicionalnog lečenja.

Zanimljivosti o akupunkturi za životinje:

  1. Osim na mačkama, akupunktura se može primenjivati na drugim različitim vrstama životinja, uključujući pse, konje, krave, ovce, svinje i ptice.
  2. Akupunktura se može koristiti kao jedini tretman za određene zdravstvene probleme kod životinja (ili u kombinaciji sa drugim metodama).
  3. U akupunkturi za životinje se koriste slične tehnike kao i u akupunkturi za ljude, ali se igle obično ubadaju pliće u telo životinje.
  4. Akupunktura može biti posebno korisna za životinje koje ne mogu, iz nekih razloga, da podnesu tradicionalne lekove ili imaju neželjene reakcije na njih.
  5. Akupunktura se smatra bezbednom metodom lečenja za životinje, pod uslovom da je primenjuje obučeni i kvalifikovani stručnjak.