Lepotica koja je volela pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
doris dej
Od Dijana Đukić - 07/10/2019

Lepotica koja je volela pse

Gotovo pet decenija svog života Doris Dej je posvetila borbi za prava životinja

Izvor: magazin “Pas”

Poznata američka glumica i pevačica Doris Dej preminula je sredinom maja u 98. godini u svom domu u Kaliforniji usled komplikacija sa upalom pluća. Ostala je upamćena po osmehu, pesmi i izvrsnoj glumi, a verovatno mali broj ljudi zna da je bila jedna od prvih poznatih aktivista koji su se borili za prava životinja.

Fondacija

Društvenom aktivizmu posvetila se 1971. godine, kao jedan od osnivača organizacije „Glumci i ostali za životinje”. Krajem sedamdesetih osnovala je sopstvenu „Doris Dej fondaciju za životinje”, a kasnije i „Doris Dej ligu za životinje”. Životinje je, kako je govorila u svojim intervjuima, zavolela još odmalena, i kada je postala holivudska zvezda, svoju slavu je koristila da pomogne onima u nevolji. Ostalo je upamćeno kako je poznatom reditelju Alfredu Hičkoku zapretila da neće nastaviti snimanje filma „Čovek koji je znao previše” ako se prema magarcima, konjima i psima na filmu svi ne budu ophodili s poštovanjem, i ako oni ne budu propisno hranjeni.

Bez dlake na jeziku

Jedna od njenih najpoznatijih fotografija je ona na kojoj pozira sa svojim psom u majici na kojoj piše: „Budi dobar prema životinjama, inače ću te ubiti”. Takođe, mnogi znaju i za njenu čuvenu izreku: „Nikada nisam srela životinju koja mi se nije dopala, a ne bih mogla to isto reći za ljude”.

Aktivista

Svojim zalaganjem borila se za bolje uslove držanja životinja koje su se pojavljivale u holivudskim filmovima. Kada to još niko nije činio, prva je ustala protiv nošenja krzna. Često je javno i putem svoje fondacije govorila o značaju sterilizacije kućnih ljubimaca, bila je protiv hiperprodukcije pasa u odgajivačnicama, podržala je zakon koji se protivio ubijanju divljih konja i apelovala na hotelijere da u svoje objekte puštaju pse i mačke.

Karijera

* Za film „Šaputanje na jastuku” bila je nominovana za nagradu Oskar.

* Nastupila je u ukupno 39 filmova, a tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka glumila je uz najveće zvezde tog vremena – Roka Hadsona i Kerija Granta.

* Tokom dve decenije, od 1947. do 1967. godine, snimila je gotovo 700 pesama i tako postala jedna od najpopularnijih pevačica 20. veka.

* Izdala je 31 album, a njene pesme su čak 460 nedelja bile na listi „Top 40”. Ipak, najviše ćemo je pamtiti po čuvenoj izvedbi kompozicije Que Sera Sera.

* Dobitnica je nagrade Gremi za životno delo.

* Godine 2004, tadašnji predsednik SAD Džordž Buš uručio joj je Predsedničku medalju slobode za izuzetan doprinos toj zemlji.