U Beo zoo vrtu rođena prva beba pingvina! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pingvini
Od petmagazine.rs - 18/06/2021

U Beo zoo vrtu rođena prva beba pingvina!

U beogradskom zoološkom vrtu 30. aprila rođena je prva beba pingvina

Izvor: ddl.rs

O podmlatku u pingvinskom jatu brine veterinar dr Jožef Ezveđ koji je ostvario dečački san da se bavi divljim životinjama a sada je dobio priliku da se brine o mladunčetu koje je izašlo iz ljuske jajeta na Veliki petak i čiji pol se još uvek ne zna:

 Pol se kod pingvina određuje preko DNK analize. Postoje takve životinjske vrste gde polni diverzitet nije izražen i ne možemo tačno da odredimo kojeg pola je mladunče. Mužjaci jesu malo krupniji ali to nije pouzdan znak kako bismo tačno utvrdili pol. Zato je neophodno da se uzme malo krvi ili perje kako bi se uradila DNK analiza i onda ćemo biti sigurni da li je u pitanju dečak ili devojčica. Ali sa tim ćemo sačekati jer ne želimo bebu da maltretiramo. Još je malo mladunče i ne bismo hteli da mu diramo paperje, kaže veterinar vrta Jožef Ezveđ.

U Zoo vrtu su već pripremili ime: ako bude dečak biće Petko, a ako se ispostavi da je mladunče ženskog pola biće Petka:

 Sa tri meseca bebica postaje samostalna i može sama da jede. Sada je još uvek hrane roditelji. Kad nahranimo roditelje, oni progutaju hranu, vare je sat vremena u stomaku i polusvarenu ribu vraćaju u usta, a onda beba jede direktno iz njihovih usta jer još uvek nema razvijen digestivni sistem pripremljen za varenje.

Veterinar Jozef kaže da bi ljudi trebalo da slede primer pingvina kao roditelja:

 Od onog trenutka kada ženka snese jaje, tokom perioda inkubacije, mužjak i ženka naizmenično leže na jajetu. Sedam ili deset dana ženka, pa onda mužjak. Onda ženka može malo da odahne, da ode da se kupa, provodi. Za to vreme mužjak disciplinovano sedi i čuva jaje. Kad se pile izlegne, zajedno hrane bebu. Jako su odani, čuvaju je od ostalih ptica, vrana, svraka koje naleću ali isto tako i od drugih pingvina.

Beogradski zoološki vrt trenutno ima jato od 16 pingvina i za njih je sve ovo novo jer i oni prvi put vide mladunče:

 Gledaju na njega kao na ružno pače. Čim beba izađe iz pećine, roditelji su pored njega.

Pingvini su stigli u beogradski Zoo vrt pre dve godine.

Related Posts