Nauka: Vukovi iz Černobilja po svetu šire mutirane gene? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vukovi iz cernobilja
Od petmagazine.rs - 13/07/2018

Nauka: Vukovi iz Černobilja po svetu šire mutirane gene?

Vukovi koji su živeli na mestu najveće svetske ekološke katastrofe – Černobilj, sada žive u ostatku sveta, a naučnici se pribojavaju da oni mogu da “šire” mutirane gene.

Izvor: B92.net, Newshub.co.nz; Foto: Shutterstock

Vukovi su počeli iz Černobilja da odlaze još 2016. godine, kada ih je po poslednjoj evidenciji bilo oko 300.

Divljina oko Černobilja

Nova studija koja je objavljena u Evropskom časopisu za istraživanje divljih životinja pokazala je da u oko 30 kilometara oko Černobilja divljina ostala očuvana, jer nije bilo ljudskog faktora koji bi živi svet ometao, piše Njuz hab.

U ranim jutarnjim satima 26. aprila 1986.godine, došlo je do katastrofe u nuklearnoj elektrani u tadašnjoj Sovjetskoj Ukrajini koji je izazvao je talas koji je spustio smrtonosne oblake atomskog materijala u atmosferu, ubijajući i trujući stanovnike i čineći područje nepoželjnim za ljude.

Sivi vukovi iz Černobilja

Međutim, sivi vukovi su se od tada razvijali, a naučnici su pratili obrasce njihovog ponašanja putem odašiljača.

  • Sada smo uspeli prvi put da lociramo i pratimo mladog vuka koji je izašao iz ove zone – rekao je ekolog i vođa istraživanja Majkl Bajrn koji je dodao da se populacija vukova od tada povećala čak sedam puta.

Za samo tri nedelje, vuk kojeg naučnici prate putem odašiljača prešao je 300 kilometara. Bajrn kaže da nijedan vuk nije radioaktivan, ali da ne može sa sigurnošću da se kaže da ne nose mutirane gene.