Evroazijski ris: Nevidljivi lovac - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ris
Od Dijana Đukić - 30/04/2018

Evroazijski ris: Nevidljivi lovac

Najveća vrsta risa, koja na svom „meniju“ ima i najsitnije glodare i krupnu divljač poput jelena. Generalno je „stidljiv“, pa ljudi retko imaju priliku da ga vide u prirodnom staništu.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Ova prelepa mačka poznatija kao obični ris ili šumski ris može se naći u Sibiru, centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Aziji, kao i u centralnoj i istočnoj Evropi. Zbog svoje široke rasprostranjenosti stavljena je u grupu životinja koje su najmanje ugrožene.

Konstitucija evroazijskog risa

Obični, odnosno šumski ris je najveća vrsta risa, kojih ukupno ima četiri. Dužina mu je između 80 i 130 santimetara, a visina u ramenima između 60 i 65 santimetara. Mužjaci ukupno teže između 18 i 30 kilograma, dok se kilaža ženki kreće između 8 i 21 kg.

Ipak, zabeleženi su slučajevi jedinki koje su imale čak 45 kilograma. To se uglavnom odnosi na primerke pronađene u Sibiru, gde inače odrastaju najveći risovi. Telo ove mačke je snažno, s relativno snažnim i dugačkim nogama. Šape su im velike i s dosta krzna, pa se može reći da imaju ulogu čizama.

Oglašavanje risa

Ova vrsta risa ima širok spektar zvukova, ali je generalno tiha mačka, osim u periodu parenja. Zabeleženo je da mjauču, sikću, reže, predu… Zvukovi parenja su mnogo glasniji i sastoje se od dubokog režanja kod mužjaka, dok ženke ispuštaju zvukove poput mjaukanja, samo mnogo glasnije od domaće mačke. Inače su vrlo tajnovite životinje i zvukovi su im retki i prigušeni, pa njihovo prisustvo u nekom kraju može godinama da prođe neopaženo.

Kako lovi ris

Ris lovi uglavnom manje sisare i ptice, ali može da se „obruši“ i na neke veće životinje. Na njegovom jelovniku su zečevi, veverice, miševi i drugi glodari, crvene lisice, divlja svinja, jeleni, srndaći… Trebalo bi imati u vidu da risovi mnogo rizikuju kada napadaju veće sisare, ali je takav plen za njih od ogromnog značaja, pa se zato i upuštaju u takve „akcije“.

Razne vrste jelena i srndaća love uglavnom zimi, jer tada teže pronalaze zečeve i glodare. Inače, odrasloj jedinki dnevno je potrebno između 1,1 i 2 kilograma mesa, pa se može desiti da veći ulov jedu danima. Uglavnom uhode plen, šunjaju se i zaskaču ga iz zasede. U lovu koriste vid i sluh, pa se često penju na stene i oboreno drveće kako bi nadgledali teren.

Stanište evroazijskog risa

Naseljavaju najrazličitije terene od šumskih stepa do planinskih šuma. Kad žive u višim predelima, uglavnom se zimi spuštaju na nižu nadmorsku visinu gde prate plen i izbegavaju najdublji sneg.

Uglavnom ih ima manje tamo gde ima puno vukova, a zabeleženi su slučajevi da vukovi napadnu risa i pojedu ga. Takođe su ponekad na meti i sibirskih tigrova. Ris je uglavnom noćna životinja, mada se dešava da lovi i danju. Ipak, sunčane sate uglavnom provodi na nekom skrivenom mestu gde drema.

Da li ste znali… da se balkanski ris, podvrsta običnog risa, nalazi na makedonskom novčiću od pet denara i smatra se nacionalnim simbolom ove zemlje

Jedinke u lovu pokrivaju teritoriju od 20 do 450 kvadratnih kilometara, što zavisi od količine plena na tom prostoru. Mužjaci imaju tendenciju da love na širim prostranstvima. Oni patroliraju svakodnevno kroz svoje „lovište“ i ostavljaju mirise kako bi druge jedinke znale za njihovo prisustvo. Kao i kod drugih mačaka, ti mirisi su od izmeta, urina i prilikom grebanja drveća.

Parenje risa

Sezona parenja je od januara do aprila, a ženke ulaze u plodne dane samo jednom tokom tog perioda, i to traje od četiri do sedam dana. Zanimljivo je da ovaj evroazijski ris nema mogućnost da kontroliše reproduktivno ponašanje u zavisnosti od plena, kao što to može njegov bliski rođak kanadski ris. To se uglavnom povezuje sa činjenicom da obični ris ima širi dijapazon plena, pa retko ostaje bez ikakve hrane i ne mora na taj način da se prilagođava okolnostima.

Mladunci risa

Skotne mačke prave jazbinu na nekoj sigurnoj lokaciji, uglavnom tamo gde grane zaklanjaju prilaz ili korenje drveća. Na podu su često perje, jelenska dlaka i suva trava, kako bi mladunci imali udobno podlogu. Trudnoća traje od 67 do 74 dana i na svet donose od jednog do četiri mačeta.

Na rođenju teže između 240 i 430 grama, slepi su i bespomoćni. Majku napuštaju s desetak meseci, a polnu zrelost dostižu sa dve ili tri godine. U zatočeništvu mogu da žive do 20 godina.

Balkanski ris

Podvrsta evroazijskog risa je balkanski ris, koji je među najugroženijim vrstama na svetu i procenjuje se da ih ima svega stotinak jedinki. Naseljava prostor Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Bugarske i moguće Grčke. Kao i mnoge druge životinje, ugrožen je zbog ilegalnog lova i zato je danas strogo zaštićen.

 Brojke

  • 22.500 risova živi u Rusiji
  • 2 kilograma mesa dnevno može da pojede odrastao ris

Evroazijski ris

Naučno ime: Lynx lynx
Dužina: do 1,3 metra
Životni vek: do 20 godina
Prebivalište: šumski predeli
Stanište: Evropa i Azija