Nešto o crnim mačkama što niste znali - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 11/05/2023

Nešto o crnim mačkama što niste znali

Crne mačke su jedna od najmističnijih i najkontroverznijih životinja. Često su povezane sa sujeverjem, i mnogi ljudi veruju da crne mačke donose nesreću. Međutim, ove lepe i inteligentne životinje zaslužuju da budu poznate po mnogo čemu drugom, a u predrasude – ne verujemo. Uvek se setimo one šale: šta znači kada ti crna mačka pređe put? Pa znači da je negde pošla!

piše: petmagine.rs

Prva manje poznata informacija o crnim mačkama koju izdvajamo jeste da su one zapravo retke. Crna boja je rezultat genetske mutacije koja sprečava stvaranje pigmenta u dlaci. Zato je ispravno reći da su crne mačke u stvari mačke sa crnom dlakom.

One su jako dobre kućne ljubimice, vrlo inteligentne, druželjubive i privrežene. Crne mačke brzo uče, vrlo su zabavne i avanturistične, pružaju mnogo ljubavi i zabave.

U mnogim kulturama su veoma značajne. U Engleskoj, recimo, se veruje da crne mačke donose sreću, a u Japanu da su one simbol prosperiteta i bogatstva.

Širom sveta postoje posebni dani namenjeni isključivo mjau crnim veličanstvima. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama se 27. oktobar proslavlja kao Nacionalni dan crne mačke. Cilj je podizanje svesti o tome koliko su crne mačke predivne životinje, i razbijanje sujeverja i predrasuda koje ih prate.

Popularne su u kulturi, te su mnoge knjige, filmovi i TV serije inspirisane upravo crnim mačkama. U mnogim ostvarenjima crna mačka je pozitivan lik koji pomaže junacima u njihovim avanturama, što je u potpunom kontrastu sa negativnom ulogom koju, obično (i potpuno neopravdano), imaju u društvu.

Evo nekoliko primera knjiga:

“Coraline” od Neila Gaimana i “The Witch’s Guide to Cooking with Children” od Keith McGowan – Crne mačke u ovim knjigama pomažu glavnoj junakinji Korlajn u borbi protiv zle čarobnice.

“The Magicians” od Lev Grossman – Crna mačka po imenu Kalkulon pojavljuje se kao pomoćnik junacima u njihovim avanturama.

“The Shadow of the Cat” od Francesca Lia Block – Glavni likovi ove knjige su tri crne mačke koje pomažu u pronalaženju zlatne ribice.

Zato nazovimo stvari pravim imenom: po čemu se crne mačke razlikuju od drugih? Isto kao i bele ili sive – samo po boji.