Da li mačke osećaju vašu ljubav - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 13/04/2023

Da li mačke osećaju vašu ljubav

Verovatno ste se nekad pitali da li mačke osećaju ljubav? Ovo pitanje često pada na pamet vlasnicima mačaka, a odgovor je zasigurno da! Mačke često prilično snažno osećaju ljubav prema svojim vlasnicima i drugim članovima domaćinstva. A da li ste se ikada zapitali: “Šta mačke misle o svojim vlasnicima?” Odgovor je da one imaju prilično visoko mišljenje o nama. Od sporog treptaja do predenja, gnječenja i praćenja iz sobe u sobu, mačke pokazuju ljubav na mnogo jedinstvenih i fenomenalnih načina.

Mačke nas vide kao roditelje

Mačke ne misle o svojim vlasnicima samo kao o mašinama za hranu. Oni nas zapravo vide kao roditelje. Studija iz 2019. otkrila je da mačke imaju istu privrženost svojim vlasnicima kao što bebe pokazuju svojim roditeljima. Mačići u studiji delovali su uznemireno kada su njihovi staratelji otišli, a bili su srećni i sigurni kada su se vratili. Ponašanja mačića su bila slična onome kako deca reaguju na svoje roditelje.

Kako mačke pokazuju ljubav?

Dakle, mačke zaista osećaju ljubav, ali kako nam to pokazuju? Ljudi su izražajni, koriste govor tela, pokrete ruku, izraze lica, reči i ton da bi pokazali kako se osećaju. Mačke imaju svoj način komunikacije koji se veoma razlikuje od našeg. Ako razumete ovaj mačji „jezik“, možete videti njihovu ljubav koja se pokazuje na mnogo načina. Ali baš kao i ljudi, svaka mačka je jedinstvena. Neke pokazuju ove znakove često, a druge su nezavisnije i ne pokazuju svoja osećanja tako lako.

Sporo treptanje

Sporo treptanje je prepoznatljivi mačji jezik ljubavi. Prevod sporog treptanja bi bio: „Trenutno sam veoma srećna, zadovoljna i mirna.“ Ako ikada primetite da vas mačka gleda i trepće veoma sporo, pokušajte da vi isto polako trepćete, to je sjajan način da svojoj mački kažete da i vi volite nju.

Predenje

Predenje može imati razne vrste različitih značenja na mačjem jeziku, ali u mnogim slučajevima predenje znači da je vaša mačka srećna što je u vašoj blizini. Ako se privija uz vas i prede, to je dodatni znak ljubavi.

Sedi na vama

Ako vaša mačka sedi ili leži na vama, to može biti znak da vas voli. Ona može da leži na vama zbog sigurnosti koju joj dajete ili zbog osećanja pripadnosti.

Visoko podignut rep

Mačke imaju raznovrstan govor tela koji nije lako dešifrovati. Njihov rep je veliki deo toga. Ako vaša mačka drži rep visoko, ona je samouverena, sigurna i srećna što vas vidi.Mačke sa nakostrešenim repom ili spuštenim repom mogu biti nervozne ili pod stresom. Takođe, ako vidite da je nervozna, postoji mogućnost da je i gladna.

“Ljubav na usta ulazi”

Ishrana predstavlja osnov zdravlja vašeg krznenog ljubimca. Odgovarajućom ishranom čuvate zdravlje urinarnog trakta, održavate optimalnu telesnu težinu, čime dodatno pomažete očuvanju zdravlja bubrega i digestivnog trakta, pogotovu kada je reč o sterilisanim tj. kastriranim mačkama. Kombinovanje vlažne i suve hrane ima veliku prednost, a najbitnije je da vaš ljubimac dobije sve neophodne sastojke za pravilan rast i razvoj.

Koju hranu odabrati?

Vlažna hrana je mekša i za razliku od suve hrane ima jak miris, što je čini privlačnijom za mačke. Ona se preporučuje za održavanje optimalnog nivoa hidracije organizma u slučajevima kada vaš ljubimac ne pije dovoljnu količinu vode. Suva hrana, sa druge strane, traje duže, lako se razmerava i zdrava je za zube, jer se njenom konzumacijom smanjuje nakupljanje naslaga plaka i kamenca na zubima. Ukoliko je vaš ljubimac strerilisan tj. kastriran, pravi izbor za njega je Purina Pro Plan suva i vlažna hrana za sterilisane mačke, koja sadrži 6 posebno kreiranih formula koje unapređuju zdravlje bubrega, održavaju optimalnu telesnu težinu i nude jedinstven ukus za najprobirljivija nepca.

Obrazi i glava

Ako vas vaša mačka udara glavom ili trlja obraz o vas, ona pokušava da vam prenese svoj “miris” i pokaže svima da pripadate jedno drugom. Ona prenosi feromone na vaše telo kako bi vas označila kao deo njene porodice. Ovi feromoni mogu pomoći vašoj mački da se oseća sigurno, srećno i opušteno.

Pokazivanje stomaka

Ako mačka ispred vas pokazuje stomak, to je znak poverenja. Može se kotrljati pred vama ili samo lenjo ležati na zemlji, trbuhom nagore. Pokazivanje stomaka je dokaz ranjivosti, a mačka će to učiniti samo kada vam zaista veruje.

Mjaukanje

Da, čak i mjaukanje može biti znak ljubavi. Mačke mogu razviti „jezik mijaukanja“ jedinstven za njihove vlasnike. Vaša mačka može da vas pozdravi srećnim mjaukom kada dođete kući i da vam kraće, upornije mjauče kada želi vašu pažnju. Sve je to znak ljubavi i drugarstva.

Maženje i gnječenje

Ako vas vaš krzneni prijatelji mazi ili “mesi”, to je još jedan znak ljubavi i naklonosti. Mačke se doteruju kako bi mešale svoje mirise i pokazivale poverenje. One “mese” kako bi pokazale da su opuštene i zadovoljne, kao kada su bile mačići. Sve ovo su sigurni znaci ljubavi. Na kraju, sada više nema dileme da li mačke osećaju ljubav. One itekako osećaju ljubav u svojim malenim srcima, a to sve pokazuju kroz predenje, gnječenje i treptanje. Pokažimo i mi njima koliko ih volimo onim što možemo da učinimo za njih da budu zdravije i srećnije. Svaki odgovorni vlasnik treba da bude svestan važnosti sterilizacije, a redovnom veterinarskom negom, kvalitetnom i odgovarajućom ishranom, njegov krzneni ljubimac biće srećan i zdrav, a uzajamna ljubav još veća 😊