RSPCA: Ne oblačite kućnim ljubimcima “Halloween” kostime - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 28/10/2022

RSPCA: Ne oblačite kućnim ljubimcima “Halloween” kostime

Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama upozorilo je vlasnike pasa i mačaka u Velikoj Britaniji da svoje kućne ljubimce ne oblače u kostime za Noć veštica, jer njima to može biti “prilično stresno”

Izvor: Telegraf.rs

Dok nekim kućnim ljubimcima ne smeta da ih tako obuku, za neke bi to iskustvo moglo biti “zabrinjavajuće, pa čak i zastrašujuće”, izjavio je RSCPA.

Britansko veterinarsko udruženje (BVA) kaže da se neki psi mogu osećati nelagodno ili imati probleme sa disanjem ako su odeveni u kostim. Ova upozorenja dolaze u vreme koje je posebno popularno za maskiranje i oblačenje kostima, uoči Noći veštica koja se obeležava u ponedeljak 31. oktobra.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca na društvenim mrežama objavljuju slike svojih ljubimaca u kostimima bundeva ili duhova, a neki vlasnici vode životinje na proslave koji se održavaju povodom Noći veštica. Ovakve svetkovine uobičajene su u SAD, ali ih je sve više u Velikoj Britaniji.

– Vlasnici kućnih ljubimaca treba da razmisle o tome kako se psi i mačke osećaju u kostimiranoj odeći. Nekim životinjama možda neće smetati da budu obučene, ali drugim kućnim ljubimcima to može da bude zastrašujuće, saopštava RSPCA.

Džastin Šoton, potpredsednica Britanskog veterinarskog udruženja (BVA), dodala je da pretpraznična euforija može uticati na zdravlje životinja, posebno određenih rasa pasa.

– Sve to može da izazove stres, jer se životinje u kostimima pregreju i ne mogu dobro da dišu, rekla je ona za BBC. Šoton je dodala da ovo može biti ozbiljan problem za pse poput mopsa i francuskih buldoga, koji već imaju predispozicije za disajne probleme zbog svojih ravnih lica i pljosnatih njuški.