Odgovoran vlasnik - zdrav ljubimac - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka na suncu
Od petmagazine.rs - 20/07/2022

Odgovoran vlasnik – zdrav ljubimac

Biti odgovoran vlasnik znači uvek brinuti o zdravlju i dobrobiti ljubimca. Najbolje što možete da uradite je da im obezbedite miran, opušten život, međutim, postoji još par stvari koje treba zapamtiti koje treba da sprovedete da bi vaša ljubimica bila zdrava i srećna.

piše: petmagazine.rs

Mačke uživaju u redovnom negovanju, odnosno maženju i održavanju dlake u najboljem stanju. Osim toga što one uživaju u ovoj svakodnevnoj radnji, ovo je jedan od načina da primetite na vreme promene u njenom zdravlju.

Mačke imaju sličan prag bola kao i ljudi

Pazite na promene u ponašanju – mačke pod stresom mogu da se razbole, a promene u njihovom ponašanju mogu biti rani znak da nešto nije u redu.

Promene možda nisu uvek očigledne, jer mačke mogu imati različite načine da pokažu da su uznemirene ili da boluju.

Ako primetite bilo šta neobično, uključujući promene u ponašanju ili navike u negovanju dlake, odvedite mačku veterinaru.

Koristite samo lekove koje vam je veterinar propisao – lekovi za ljude i pse mogu biti veoma opasni za mačke.

Vakcinišite, čipujte i sterilišite

Čak i ako se sve čini u redu, ipak je dobra ideja da svoju mačku odvedete veterinaru na godišnji zdravstveni pregled. Svakako, vodite evidenciju o tome kada je maca vakcinisana, tretirana protiv buva i unutrašnjih parazita.

Razgovarajte sa veterinarom o čipovanju mačke ako već niste. Saobraćajne nesreće su najčešći uzrok povreda ili rane smrti mačaka, ali je veća verovatnoća da će se mačke sa mikročipom ponovo spojiti sa svojim vlasnicima i dobiti negu koja im je potrebna ako su povređene. Takođe, nemojte da vam izgovor bude da ne čipujete macu, samo zato što je kućna i ne izlazi napolje. Isto se odnosi i na sterilizaciju, odnosno kastraciju.

Upoznajte rasu

Konačno, različite rase mačaka su sklone različitim zdravstvenim problemima i u ponašanju, tako da će vam čitanje o rasi vaše mačke reći na šta treba da pazite. Neke rase imaju određene fizičke karakteristike koje mogu da umanje kvalitet njihovog života, dok su druge sklone naslednim poremećajima ili bolestima. Kao i uvek, pitajte veterinara za savet ako niste sigurni u informacije koje dobijate sa strane.