Gliste – najčešći i opasni paraziti - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 15/08/2018

Gliste – najčešći i opasni paraziti

Toxocara canis ili pseća glista – klinička slika bolesti zavisi od broja parazita i opšteg zdravstvenog stanja psa, ali bolest je veoma podmukla, i kod većine odraslih pasa protiče skrivenim tokom

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Gotovo da nema šteneta koje nije bilo zaraženo glistama, ali nije ni malo odraslih pasa koji imaju problema s ovim parazitima. Upravo su glistenajčešći paraziti u probavnom traktu pasa, a najučestalija vrsta je Toxocara canis. Ona je posebno opasna jer veoma lako može da naruši i zdravlje ljudi.

Gliste u organizmu psa deluju višestruko nepovoljno. Odrasli paraziti mogu u potpunosti da začepe creva ikanal gušterače, oštete sluzokožu… što pak sve dovodi do teških poremećaja u varenju. A opštem narušavanju zdravlja doprinose i supstance koje parazit luči jer deluju toksično po psa. Kao posledica parazitiranja glista, dolazi do mršavljenja, malokrvnosti i trovanja organizma, a samim tim slabe i ukupne odbrambene snage u organizmu psa ikrnji se njegov imunitet što ga čini izloženim i ranjivim za sve ostale zarazne i nezarazne bolesti.

Klinička slika

Zavisi od broja parazita, uzrasta psa i njegovog opšteg zdravstvenog stanja. Bolest, međutim, kod većine odraslih pasa protiče skrivenim tokom. Apetit je dobar, često i povećan, ali životinja mršavi. Može da ispoljii čudne promene u ishrani pa da tako pas jede travu ili čak sopstveni izmet.

U teškim slučajevima, mahom kod štenaca, bolest počinje prekidom apetita, povraćanjem i opštom malaksalošću. U povraćenom sadržaju se ponekad, kao i u izmetu, mogu pronaći gliste. Štenci imaju otečen stomak. Mršavost je izražena, mišići nerazvijeni, a često dolazi i do krivljenja kostiju, odnosno rahitisa. U krajnjoj fazi bolesti dolazi do poremećaja nervnog sistema, često u vidu epiletičnih napada, padovima, grčevima, oduzetošću mišića, teškim i nepravilnim hodom… Ukoliko larve prođu kroz jetru i pluća, dolazi do zapaljenja jetre, koje u najvećem broju protiče nezapaženo, osim kod izuzetno jakih infekcija, odnosno pluća, što se manifestuje kašljanjem, krkljanjem, iscetkom iz nosa i povišenom telesnom temperaturom.

Izvor infekcije

Glavni izvor infekcije predstavljaju odrasli psi, a za štence – kuje.

Pas se inficira kad sa hranom ili vodom u svoj organizam unese infektivna jaja. U crevima se iz jaja oslobode larvice, koje probijaju zid creva, ulaze u krvotok i njime dospevaju u jetru. Iz jetre, takođe krvotokom, odlaze u pluća, odakle se iskašlju i s progutanim ispljuvkom dospevaju u crevo, gde sazrevaju u odraslog parazita. Ovaj razvoj traje oko mesec dana. Osim ovim putem, preko usta, postoje još dva načina infekcije psećom glistom – infekcija ploda putem krvotoka majke i infekcija novorođenih štenaca putem majčinog mleka.

Terapija se može sprovesti spot-on preparatom Advocate koji deluje i na ostale crevne nematode

Iz svih ovih razloga veterinari podsećaju da je prevencija najvažnija. Neophodno je da životni prostor oko vas i vašeg ljubimca bude čist i uredan. Samim tim sprečavate razvoj ovih parazita. A ukoliko se vaš pas ipak zarazi, terapija se može sprovesti spot-on preparatom Advocate koji deluje i na ostale crevne nematode. Ali ne preskačite savet veterinara.

Čistite iza svog psa

Odrasle gliste žive u tankom crevu, a zaražena životinja svakodnevno izlučuje izmetom na hiljade jajašaca glista i tako kontaminira okolinu. Čovek se, međutim, ne može zaraziti direktnim kontaktom sa psom već mora doći u dodir sa starim izmetom u kome su jajašca gliste dostigla dovoljnu zrelost. Zato je neophodno da svi vlasnici čiste otpad iza svojih pasa.

Ljudi

Odrasli paraziti se mogu razvijati samo u telu životinja, ali se zato u čoveku iz tih jaja u crevima razvijaju larve koje potom prelaze u krvotok i naseljavaju bilo koji organ ili tkivo. Najčešće su to mozak, oči, pluća jetra i srce. Larva se u našem organizmu može zadržati godinama jer ju je veoma teško dijagnostifikovati.

Neuništiva jaja

Jaja glista su, zbog debele troslojne opne, dosta otporna u spoljašnjoj sredini. Dobro podnose niske temperature, tako da lako prezime. Visoku temperaturu podnose slabije. Dosta su otporna na dezinfekciona sredstva. Sigurno ih uništavaju vrela voda i plamen.

USPAVANE LEPOTICE

Od infekcije odraslih i otpornih pasa najveći broj larvica ne završi svoj put preko jetre i pluća u tankom crevu, već zaostane u tkivima organa– jetri, plućima, mlečnima žlezdama ili mišićama. Te zaostale larvice mogu da ostanu sposobne za dalji razvoj dug vremenski period, zbog čega se i nazivaju „uspavane larvice”. Upravo njima kuja inficira svoj plod u periodu trudnoće.

RIZIČNE GRUPE PODLOŽNE ZARAZI TOKSOKARIOZOM:

  • deca 3-5 godina
  • vlasnici kućnih ljubimaca – pasa i mačaka
  • veterinari
  • radnici u pansionima za pse i mačke
  • prodavci povrća
  • radnici na imanjima
  • lovci, koji idu u lov sa psima

MESTA ZARAZE

Dečja igrališta

Parkovi

Odgajivačnice pasa

Neuredna dvorišta

Osnovni izvori zaraze za ljude su:

  • zagađenost zemljišta jajima toksokare
  • kontakt sa zemljištem
  • dlaka životinja
  • zagađenost prehrambenih proizvoda
  • zaražena voda
  • nedovoljno termički obrađeno meso (kokošje, golubovi, svinje, divljač…) kod kojih takođe ide proces migracije larvi, posle ulaska jaja sa hranom u organizam
  • prljave, neoprane ruke