Saveti za vlasnike slepih i gluvih maca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka
Od petmagazine.rs - 30/07/2019

Saveti za vlasnike slepih i gluvih maca

Slepilo i gluvoća nisu prepreka za normalan život, kažu stručnjaci. Iako su mačkama vid, sluh i njuh ravnopravna čula, mace sa hendikepom mogu voditi potpuno normalan život u domu, uz puno ljubavi i malu pomoć vlasnika

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Jedan od najvećih hendikepa kod ljudi je slepilo. Čovek s njim uglavnom teško živi sam i teško podmiruje svoje svakodnevne potrebe, uključujući i one socijalne. Slično je i s ljudima koji su izgubili sluh, mada se njihov hendikep ipak smatra manjim u odnosu na slepoću.

Slično je i s macama i psima koji imaju ovaj nedostatak. Dok su kod pasa sluh i njuh primarna čula, vid i nije toliko važan u njihovom svakodnevnom životu. Kod maca su vid, sluh i njuh ravnopravna čula. Mačka je noćni lovac koji koristi sva tri čula veoma intenzivno i bez njih se teško snalazi.

Gluvoća

S vremenom, sluh počinje da slabi, što je potpuno prirodno u procesu starenja. Kao i svi nervi, tako i nervi i mehanizam uha postepeno bivaju manje osetljivi na nadražaje iz okoline. Ovaj proces degeneracije je kod nekih mačaka sporiji ili se odvija u manjoj meri, dok kod drugih može biti veoma brz. Gubitak sluha može biti povezan i s dugotrajnim infekcijama uha (gljivičnim i bakterijskim), kao i s traumama glave ili predela oko uha ili sa pojavom tumorskih masa u ušnom kanalu. Ne bi trebalo zaboraviti ni pojavu albinizma kod mačaka, kada je gluvoća uslovljena genetikom.

Prvi simptomi

gluva macka

Simptome gubitka sluha je nekad veoma teško primetiti, pogotovo na samom početku. Većina ovih signala pojavljuje se sporo, ali su veoma prepoznatljivi za vlasnika koji je navikao na određeno ponašanje svoje mačke. Rani simptomi gubitka sluha kod mačke se mogu svesti pre svega na odsustvo reakcije na zvukove na koje je maca ranije reagovala: zvuk otvaranja konzerve ili frižidera, zvuk približavanja, kada joj prilazite s leđa, neodazivanje na ime ili poziv. Zanimljivo je da, isto kao i ljudi, mačke kada slabije čuju postaju glasnije (glasnije mjauču) verovatno u nemogućnosti da dobro čuju svoj glas. Nažalost, ne postoje sigurne medicinske procedure kojima se može proceniti stepen gluvoće kod mačaka i one se uglavnom svode na podražaje kratkim i glasnim zvucima i posmatranjem reakcije.

Svakodnevni život

Gluvoća nosi i velike rizike u svakodnevnom životu mačke, pogotovo ako ona izlazi napolje. Naravno, pitanje je kako je možemo zaštititi jer ona nije sposobna da čuje zvuk psa koji se približava ili automobila, ili druge mačke koja može biti agresivna. Preporuka je da se mace sa ovim problemom drže u zatvorenom, da se napolje izvode na uzici i da nikada ne budu bez pratnje. Dobro je da budu čipovane jer se lako mogu izgubiti, pa je čip jedini način da se vrate vlasnicima.

Slepilo

Slepilo se najčešće javlja kod starijih mačaka i posledica je pojave staračke katarakte. Iako su mačke poznate po odličnom vidu, slepilo kod njih nije retkost. Medicinski uzroci gubitka vida su najčešće katarakta, neki metabolički poremećaji (dijabetes), glaukom, tumori i traume.

slepa macka

Signali

Gubitak vida je najčešće postepen i zato je vlasniku veoma teško da primeti da se nešto menja u ponašanju ljubimca. Najčešći rani simptom je gubitak noćnog vida ili vida u uslovima smanjenog osvetljenja. Mačke su prilagodljive i mogu dugo da kompenzuju ovaj nedostatak oslanjanjem na druga čula (sluh i miris). Takođe, brkovi su mačkama veoma važni za orijentaciju i određivanje rastojanja od prepreke. Vlasnik mačke pre svega može primetiti slepilo u trenutku kada mačka počinje da udara u stvari koje se nalaze ispred nje, kao i u slučajevima kada skače naizgled bezrazložno ili u velikom luku pokušava da zaobiđe predmet ispred sebe jer je nesigurna na kojoj je razdaljini i šta se to ispred nje nalazi. Takođe, nekad su promene na očima vidljive pa se mogu zapaziti izmene u boji ili drugačiji odsjaj oka. Nekad se javlja i nemogućnost sigurnog uzimanja hrane i vode pa mace dugo obilaze oko svojih činija.

Normalan život

Bez obzira na sve navedene hendikepe, slepa mačka može i dalje normalno da živi u vašem domu. Trebalo bi joj pre svega obezbediti udobnost i sigurnost sa što je moguće manje promena u rasporedu nameštaja i bez prepreka koje mogu biti opasne za macu bez vida. Ponekad je potrebno uložiti novi trud u upoznavanje prostora pa možete voditi mačku po stanu sa povocem i na taj način joj omogućiti da uvežba sigurne putanje do hrane ili do peska za obavljanje nužde. Ako ipak promenite raspored, ili unesete novi nameštaj u svoj dom, ili se preselite, morate mačku neko vreme držati zatvorenu u jednom delu stana i onda postepeno otvarati ostale delove prostora kako bi se ona upoznavala s njima. Naravno, nikako je ne smete puštati napolje bez nadzora.

Savet +

Preporuka je da kada zapazite neke od navedenih simptoma gubitka sluha ili vida kod svog ljubimca, odmah posetite veterinara koji će utvrditi uzrok slepila ili gluvoće. Koliko god se zabrinuli ili uplašili, imajte uvek na umu da mace sa ovim hendikepima i dalje mogu biti pravi ljubimci puni ljubavi i za vas, i za sve ostalo što ih okružuje.