Prolećni dani mogu da zabole i da zasvrbe - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
francuski buldog i prolece
Od petmagazine.rs - 20/05/2020

Prolećni dani mogu da zabole i da zasvrbe

Tokom šetnji povedite računa o tome da psi ne piju vodu iz bare, da puževe i njihovu sluz zaobilaze u širokom luku, zatim o tome da ljubimce zaštitite od polenskih i alergija na ujed insekata.

Tekst: dr vet. med. Srđan Obradović iz Veterinarske ambulante „Obivet” za magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Stiže nam proleće, po mnogima – najlepše godišnje doba. Period kada posle hladnih zimskih dana krećemo u duže šetnje s našim ljubimcima. Međutim, uz lepše vreme, duže i toplije dane, vrebaju i neke prolećne opasnosti. Evo na koje bi napasti, viruse, alergije i parazite vlasnici trebalo da obrate pažnju.

Polenske alergije

S dolaskom proleća počinje i cvetanje raznih polena, što drveća, što trava ili korova. Nažalost, svake godine sve veći broj pasa oboleva od alergija, odnosno sve više pasa ima ovaj problem. Govori se da je alergija bolest 21. veka, kako za ljude tako i za ljubimce. Najugroženiji su psi iz grupe terijera – džek rasel terijer, vesti (zapadnoškotski beli terijer), američki stafordski terijer, kao i francuski buldog, šiba inu. Češće obolevaju svi psi svetlije boje, kako rasni tako i mešanci. Alergije se ispoljavaju pojačanim svrabom po celom telu, lizanjem (najčešće šapa), crvenilom po telu u vidu krastica, plihova i perutanja. Alergije mogu biti i toliko opasne da se mora momentalno reagovati. Lečenje ili pokušaj lečenja se sprovodi imunoterapijom i ona predstavlja davanje malih doza alergena kako bi organizam psa pokušao da se navikne. To se sprovodi po određenom principu i u određenom vremenu. Testiranja se mogu obavljati na kraju godine, kada više nemamo polenske aktivnosti, što su najčešće novembar i decembar. Postoje dermatološka testiranja – kožna i iz krvi. Bolje je uraditi kožno testiranje, jer se pokazalo da je preciznije. Dok čekate kraj godine i testiranje vaše kuce, obratite se vašem veteranaru da vam pomogne da pregurate krizne periode. Najčešće koristimo kortikosteroide, antihistaminike i druge alergološke lekove.

Alergija na ujede insekata

ujedi insekata

Osim polenskih, postoje i alergije na ujed pčela, osa i drugih insekata. Ove alergije su dramatičnije i nekada se mora zaista brzo otići veterinaru. Nije svaka kuca alergična na ujed insekta. Klinička slika je takva da najčešće dolazi do oticanja cele glave ili njenog dela, nosne pečurke i jezika, zatim do otežanog disanja i otoka oko očiju (očne jabučice se praktično ne vide). Ovakvo stanje zahteva momentalni odlazak kod veterinara. Ono što vi kao vlasnici možete uraditi jeste da, po savetu veterinara, date psu nešto iz kućne apoteke i da stavite peškir natopljen ledenom vodom ili zaleđenu patronu umotanu u peškir na deo tela gde je došlo do ujeda (kako biste smanjili promer krvnih sudova u tom delu, pa time i inflamatornu reakciju). U našoj ambulanti učimo vlasnike šta bi trebalo poneti na put za slučaj alergije, pa ih čak i obučavamo kako da psu daju injekciju koja se može kupiti u standardnoj apoteci kako bi koliko-toliko umirili reakciju dok stignu kod najbližeg veterinara.

Zarazni kašalj

Ovo je virusno oboljenje koje se najčešće javlja dvaput godišnje – u jesen i u proleće, Veoma se lako prenosi: dovoljno je njuškanje dvaju pasa, čak i preko ograde. Karakteriše ga jak kašalj za koji vlasnici misle da njihovi ljubimci hoće da povrate ili, kako nam najčešće kažu: „Nešto im se zaglavilo u grlu”. Sama klinička slika može biti veoma dramatična za vlasnike i najčešće se pogoršava noću, kao i svako respiratorno oboljenje. Lečenje se obavlja antibioticima uz određene sirupe i suplemente. Raduje što postoji vakcina protiv ovog kašlja koja će sprečiti njegovo ponovno vraćanje.

Voda iz bara

Važno je da pažnju obrate i vlasnici čiji ljubimci piju vodu iz bara. Ono što se najčešće prenosi zagađenom vodom iz bare jeste parazit Giardia spp, koji ne podleže standardnim tretmanom protiv crevnih parazita. Može dosta namučiti vašeg psa, a simptomi su proliv, povraćanje, mršavljenje i apatija. Parazit može biti uporan, ali postoje lekovi koji mogu izečiti vašeg psa.

Puževi

puz ugrozava zdravlje pasa

Biće i mnogo puževa ovog proleća, pa bi bilo korisno da vlasnicima objasnimo i na koji to način puževi, odnosno njihova sluz, mogu naškoditi psima. Puževi ili njihova sluz mogu preneti našim psima plućnog parazita Angiostrongylus vasorum, crva dužine 2,5 cm koji parazitira u plućnim arterijama pasa. Pas se zarazi tako što pojede zaraženog puža ili poliže sluz zaraženog puža. Mogu se zaraziti i ukoliko pojedu zaražen feces drugog psa. Klinički simptomi su: kašalj, kratak dah, srčani problemi, smanjena kondicija, oticanje nogu, letargija i depresija. Postavljanje dijagnoze obavlja se posebnom analizom stolice. Nekada je veoma teško postaviti dijagnozu i trebalo bi imati strpljenja. Postoje preparati koji se koriste u lečenju, ali uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

Sredstva protiv glodara

glodari

Biće i dosta sredstava protiv glodara (miševi, pacovi, krtice) u baštama, na zelenim površinama oko zgrada… U proleće počinje i spremanje bašta, useva, parkova, čišćenje podruma… To nosi određene opasnosti za naše ljubimce. U svim tim prolećnim pripremama i spremanjima čovek koristi mnogo hemikalija koje su uglavnom toksične po sav živi svet, pa tako i po naše ljubimce. Trebalo bi napomenuti da se sve češće namerno ostavljaju namirnica sa otrovnim materijama koje ugrožavaju život i zdravlje kako uličnih tako i kućnih pasa. Raspitajte se da li je u vašim parkovima sprovođena dezinfekcija, deratizacija… Obratite pažnju na to da li postoje neka obaveštenja, i ako ih ima javite svima kojima možete i ne puštajte svoje pse samostalno u podrumske prostorije, jer se tamo ostavljaju otrovni mamci za glodare. Ako imate bojazan da je vaš pas pojeo nešto sumnjivo – momentalno zovite veterinara ili idite u najbližu ordinaciju, bez izuzetaka. Ono što može pomoći jeste da date psu troprocentni hidrogen na usta, kako biste ga naterali da povrati želudačni sadržaj pa samim tim i mogući otrov. I naravno, uvek, ali UVEK, prijavite nadležnim službama ukoliko imate potvrdu ili samo sumnju da je negde bačen otrov.

Predisponirane rase

Pasmine koje su najugroženije kada je reč o alergijama na polen trava, drveća i korove su:

* džek rasel terijer

* vesti (zapadnoškotski beli terijer)

* američki stafordski terijer

* francuski buldog

* šiba inu

* češće obolevaju svi psi svetlije boje, bez obzira na to da li su rasni ili mešanci

Vizitkarta ambulante

Obivet, Velikomoravska 15/1, Zvezdara

011/ 2833-020, 064/ 1885-215

Radno vreme

Ponedeljak – petak: od 11 do 20 h

Subota: od 12 do 18 h

Nedelja: na zakazivanje