Kada maca kija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka
Od petmagazine.rs - 22/01/2021

Kada maca kija

Kijanje i iscedak iz nosa su česti klinički simptomi koji ukazuju na infekciju nosne šupljine ili ždrela

Za Petmagazine piše spec. dr vet. Ana Vukićević

Kada vlasnik primeti da mačka ima iscedak iz nosa i da kija, treba da je odvede kod veterinara. Veterinar će obaviti klinički pregled, uočiti da li je iscedak iz jedne ili iz obe nozdrve, ispitati kojom brzinom se pojavio, poslušati disajne organe (najčešće se čuje kao otežano disanje, zvuk sličan hrkanju, koje nastaje opstrukcijom ždrela usled nakupljanja sekreta ili formiranja tkiva u ždrelu). Potom će proveriti simetriju lica, pregledati usta i zube i ukupno zdravstveno stanje mačke.

Kod sumnje na mačji grip, veterinar najčešće uradi hematološki i biohemijski pregled krvi, kod starijih životinja test na FIV (virus mačje imunodeficijencije) i FeLV (virus mačje leukemije), kako bi imao predstavu o stanju organizma mačke. U nekim slučajevima od dodatne dijagnostike treba uraditi rendgen nazalne šupljine ili ždrela. Mačke kod kojih se sumnjom na strano telo ili postojanje tumora, treba, ukoliko to zdravstveno stanje dozvoljava, uvesti u anesteziju i detaljno pregledati usnu i nosnu šupljinu i ždrelo.

Klinički simptomi

Mačji grip je akutno respiratorno oboljenje koje se manifestuje obostranim seroznim ili gnojnim iscetkom iz nosa. Najčešće se javlja kod mladih mačaka, ali mogu da obole i starije, i vakcinisane mačke. Obolele mačke kijaju, “krkljaju”, letargične su, imaju povišenu temperaturu, mogu se javiti ranice po jeziku i ustima. Usled virusne infekcije gornjih delova respiratornog trakta opšte zdravstveno stanje životinje može biti pogoršano. Kod mačića se istovremeno sa ovom infekcijom može javiti konjunktivitis i keratitis (infekcija rožnjače oka), sa pratećim iscetkom iz oka.

Ukoliko se neko strano telo uvuklo u nozdrvu, mačka odjednom počinje neprestano da kija i šapicom da trlja i češe nos. Gnojni iscedak iz nosa neprijatnog mirisa nastane za dan-dva i javlja se unilateralno, tj. iz jedne nozdrve (u kojoj je strano telo).

Neoplazija (tumor) najčešće nastaje kod starijih mačaka, jasno se čuje otežano disanje i pojavljuje se sukrvičav ili krvav iscedak iz nozdrve.

Terapija

Mačkama sa mačjim gripom ili hroničnim rinitisom koje imaju iscedak iz nosa veterinar će prepisati antibiotik širokog spektra dejstva u trajanju od jedne do dve nedelje. Tokom lečenja neophodne su dobra nega i kvalitetna ishrana. Poželjno je sprovesti inhaliranje obolele mačke da bi se „razbio” sekret u nosu i omogućilo produktivno kijanje (sa izbacivanjem sekreta). Inhaliranje može obaviti veterinar (smeštanjem mačke u mali zatvoren prostor sa nebulizatorom), ili u kućnim uslovima, smeštanjem mačke u naparenu prostoriju (npr. kupatilo). Manje je uspešno davanje medikamentoznih sekretolitika.

Nazofaringealni polip se mora hirurški odstraniti. Ukoliko je u pitanju strano telo u nosu, ono se mora izvaditi forcepsom u totalnoj anesteziji, ako zdravstveno stanje mačke to dozvoljava.

Što se tiče tumora – nazalni limfom obično veoma dobro reaguje na terapiju citostaticima. Drugi nazalni tumori (karcinomi najčešće) obično zahtevaju radioterapiju, što je u našim uslovima skoro neizvodljivo (najbliža bolnica za male životinje koja se time bavi nalazi se u Sloveniji).

Šta ako uprkos terapiji mački nije bolje

Kod mačaka sa hroničnim rinitisom, koji, kao što smo pomenuli, najčešće nastaje posle infekcije gornjih delova respiratornog trakta, potrebno je produžiti antibiotsku terapiju (6-8 nedelja) i nastaviti sa inhaliranjem.

Imunizacija

S obzirom na to da je veoma česta infekcija gornjih delova respiratornog trakta uzrokovana virusom Herpes, sprovodi se imunizacija mačaka, i to kroz trovalentnu vakcinu (protiv virusa Herpes, Calici i virusa mačje panleukopenije). Vakcinacija se sprovodi kod mačića starih 8-9 nedelja, a revakcina i buster vakcina se daju nakon toga u intervalima 3-4 nedelje. Posle ove primarne serije vakcinacija, revakcinacija je na godinu dana.

Kijanje i iscedak su simptomi koji mogu ukazivati na sledeća oboljenja:

Infekcija gornjih delova respiratornog trakta koju izaziva virus Herpes, oboljenje poznato kao mačji grip, zarazna kijavica mačaka, uz vrlo čest nastanak sekundarne bakterijske infekcije.

Bolesti zuba sa nastankom fistule koja se proteže od korena zuba, gde se formira gnojni apsces, do nosne šupljine, gde se nakupljeni gnoj oslobađa.

Strano telo (poput trave, najčešće popino prase) koje je dospelo u nos.

Nazofaringealni tumor.

Nazofaringealni polip (koji se javlja uglavnom kod mladih mačaka).

Nazofaringealna stenoza (veliko suženje u predelu ždrela iza nosa)

Gljivična infekcija (najčešće gljivice iz roda Cryptococcus).

Hronični rinitis (najčešće kod mačaka koje su bolovale od mačjeg gripa).