„Jača” hrana tokom zime - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 11/01/2019

„Jača” hrana tokom zime

Kuce se na zimske vremenske uslove pripremaju tako što im se uspori metabolizam, masni depoi se koriste za energiju, štedljivo se troše kalorije i jača dlačni pokrivač

Piše: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Pas, Foto: Shutterstock

Danas, psi uglavnom žive u našim kućama i prilagođavanje na zimu im nije „potrebno” – čak može doprineti povećanju telesne težine, jer imaju manje energetske potrebe tokom zimskih meseci. Tome treba dodati „zimski način života” – manje šetanja, više odmaranja, više poslastica i grickalica. Zato bi trebalo obratiti pažnju na unos kalorija, najpre smanjivanjem količine poslastica ili zamenom za „light” varijantu. Uz dodatno kućno igranje može se preduprediti gojenje. Trebalo bi za deset odsto smanjiti količinu dnevno unete hrane.

Međutim, u organizmu pasa koji žive u dvorištu, spoljašnjim boksovima, čuvaju objekte ili idu u lov, dešavaju se metaboličke promene koje treba pratiti promenama u ishrani. Promena bi trebalo da zadovolji povećane energetske potrebe organizma koji mora da održi stalnu telesnu temperaturu u zimskim uslovima. Podrhtavanjem tela psi pokušavaju da održe telesnu temperaturu, a to zahteva povećanu količinu energije.

„Zimska” hrana trebalo bi da bude kvalitetna, s visokim procentom proteina (preko 30%, pre svega animalnog porekla) i visokim procentom masti (oko 20%). Povećane energetske potrebe za kalorijama su rezultat ne samo potrošnje energije na uspostavljanje stalne telesne temperature nego i na popunjavanje i održavanje masnih depoa i održavanje gustog, jakog krzna. Masni depoi (osim što su izvor energije) i gusto krzno imaju izolatorsku, žaštitnu ulogu za pse koji žive u hladnom temperaturnom okruženju.

Zimski meseci često su „suvi”, pa može doći do dehidracije. Voda se ne sme ostavljati tokom dana zbog smrzavanja, već više puta u toku dana psu valja ponuditi svežu vodu. Aktivnim psima srednje kategorije (težine 10–25 kilograma) potrebno je minimum 360 do 720 mililitara vode dnevno.

Psima u dvorištu trebalo bi povremeno opipati trup (rebra i struk) i u slučaju da je pas izgubio na telesnoj masi, obavezno uvesti dodatnu količinu hrane (početi sa 10% više), a eventualno im davati i dodatni obrok i suplemente (vitamine B grupe i Omega3&6 masne kiseline). Na dve do četiri nedelje trebalo bi kontrolisati izgled i stanje psa.

Ishrana pasa odgovarajućom količinom kvalitetne hrane uglavnom ne zahteva suplementaciju, ali u zimskim uslovima korisno je u ishranu dodati specifične suplemente:

Štencima – imuno kompleksi koji će održavati razvoj jakog imunološkog sistema tokom zime.

Starijim psima – vitamini E i A (β-karoten), Omega 6&3 masne kiseline (odnos 5:1), glukozamin i hondroitin obezbeđuju potrebnu podršku imunom i koštano-zglobnom sistemu (zimi su česte zapaljenske promene, displazija kukova…).

Psima koji žive napolju – omega 6&3 masne kiseline, vitamin A, biotin i cink.