Eksperti u sakrivanju bolesti - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 12/05/2022

Eksperti u sakrivanju bolesti

Prepoznavanje bolesti kod mačaka je možda i jedna od najvažnijih veština koje vlasnik mora da nauči. Ove životinje, veoma čvrste i stabilne prirodne konstitucije, veoma retko pokazuju znake bolesti ili se ti znaci prepoznaju u kasnoj fazi oboljenja kada je gotovo nemoguće uspostaviti adekvatno lečenje

Za magazin MAČKA piše dr vet. med Vladimir Terzin

Veoma je bitno da kažem da većinu bolesti ipak možete prepoznati, kod vaše ljubimice, i to u ranoj fazi na osnovu promene u ponašanju i na osnovu gubitka ustaljenih navika. Veterinari često tvrde da su mačke eksperti u sakrivanju bolesti.

Najčešći i veoma često prvi i jedini znak da nešto nije kako treba sa vašim ljubimcem je povraćanje. Mačke inače povraćaju relativno lako ali ne i često. Jedući travu, koju obavezno morate imati na „kućnom meniju“, one regulišu svoje varenje i izbacuju dlake koje su progutale. Međutim, ako mačka počinje često da povraća nesvareni sadržaj, žuč ili neku vrstu pene, morate se odmah obratiti veterinaru za pomoć. Pogotovu ako ove pojave prati promena raspoloženja, nedostsak igre, promena higijenskih navika ili pojačano sakrivanje od vlasnika.

Pojavu povraćanja najčešće prati i nedostatak i smanjeni apetit a ponekad, veoma retko, i promene u konzistencji stolice. Ovo sve može ukazivati na poremećaje u varenju usled raznih oboljenja koja ne moraju nužno biti uzrokovana poremećajima u sistemu za varanje, već mogu biti uzrokovana i metaboličkim bolestima. Naravno, i uporni prolivi, najčešće uzrokovani pojavom parazitskih bolesti, mogu dovesti do ekstremnih promena u ponašanju koja se najčešće manifestuju depresijom. U daljem razvoju bolesti, ovakva stanja najčešće izazivaju letargiju kod mačaka i ponekad i potpuni gubitak interesovanja za okolinu i za igru. Takve nagle promene uvek su veliki alarm za brzo preduzamanje neophodnih koraka u lečenju.

PROČITAJ JOŠ: ODLIČNI SAGOVORNICI

Apetit

Takođe, i naglo povećanje apetita nije dobra znak jer naćešće ukazuje na hipertireodizam koji je veoma ozbiljno metaboličko oboljenje. U stanju pojačanog rada štitne žlezde, mačka postaje hiper aktivna ali neretko i agresivna. Ovo je i jedan vid upozorenja vlasnicima mačaka da budu veoma oprezni kada tumače agresivnost svog ljubimca jer takva promena u ponašanju je veoma često uzrokovana bolestima.

Nakon promena koje možemo zapaziti u varenju, jedan od najbitnijih simptoma je variranje ili gubitak težine. Ovo je uvek siguran znak da se nešto ozbiljno događa sa vašim ljubimcem. Najčešće, gubitak težine je usko povezan sa metabolizmom i ukazuje na veoma ozbiljne bolesti kao što su: poremećaji u radu bubrega, poremećaji u varenju (bolesti pankerasa, jetre ili upala žučne kese),  dijabetes (šećerna bolest), oboljenja štitne žlezde, kao i niz drugih bolesti koje su povezane sa metabolizmom. Neka od ovih stanja mogu izazvati i jake bolove pa se tako mačka potpuno menja u ponašanju i na neki način postaje “nevidljiva“ i stalno sakrivena u kući. Većina ovih stanja može dovesti i do neuroloških oštećenja, tako da vlasnik u ponašanju više ne prepoznaje svoju mačku. Bolovi kod oštećenja nerava mogu izazvati i tzv. automutilaciju (samopovređivanje) ali i eksternu agresiju ka drugim životinjama ili vlasniku.

Higijena

Promene u higijenskim navikama su još jedan od signala na koje moramo obratiti pažnju. Uriniranje van posipa kao i defekacija van toleta su siguran znak da se nešto ozbiljno događa sa vašom mačkom. Ove modifikacije ponašanja ukazuju da postoji neka vrsta oboljenja koja dovodi mačku u stanje da gubi svoje navike koje je imala do tada. Najčešće to je kamenje u mokraćnoj bešici, upala mokraćne bešike kao i bolesti bubrega. Ova stanja često dovode i do povećanog uzimanja vode, na šta takođe treba obratiti pažnju. Poremećaji u defekaciji su veoma često uzrokovani upalama debelog creva ili neredovnim pražnjenjem, jer je zatvor veoma često patološko stanje kod mačaka, pogotovu kod starijih jedinki na koje se mora brzo reagovati jer vremenom može dovsti do veoma ozbiljnih posledica.

Zaključak

Možemo da zaključimo da svaka promena ponašanja i odstupanje od normalnih i ustaljenih navika ukazuju da nešto nije u redu sa vašim ljubimcem. Nikada ne smemo da zaboravimo da većina bolesti kod mačaka započinje inaparentno (bez simptoma) a da je vreme u kome možemo da reagujemo ponekad veoma ograničeno. Zato, čim primetite i najmanji simptom promene u ponašanju vaše mačke, posetite veterinara. On će proceniti da li ste se uplašili ili je pravo vreme da se preduzimaju ozbiljne mere u lečenju.