Britanski veterinari upozoravaju: Stiže nam epidemija buva - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i macka
Od petmagazine.rs - 02/05/2020

Britanski veterinari upozoravaju: Stiže nam epidemija buva

Kako prenosi britanski Mirror, veterinari upozoravaju vlasnike kućnih ljubimaca da će u narednih nekoliko meseci na delu biti prava epidemija buva.

Izvor: Alo.rs; Foto: Shutterstock

Ako postoji jedna stvar koju vlasnike kućnih ljubimaca plaši više od svega što njihovi dlakavi prijatelji unose u kuću – to su buve. Mali paraziti mogu kod životinja i ljudi izazvati mnogo iritacije i nevolje, piše Mirror.

Pročitajte još: OPREZ! Počela je sezona krpelja, komaraca, buva…

Izgleda da bismo svi trebali da se pripremimo, jer veterinarka Zoe Kostigan, iz kompanije za dobrobit kućnih ljubimaca, predviđa “eksploziju buva” u narednim mesecima. Objasnila je kako je kombinacija klime i propuštenih preventivnih tretmana usled pandemije virusa korona “stvorila savršenu oluju i idealno uzgajalište buva”.

Pročitajte još: Kontrola buva u zatvorenom prostoru

Nova studija o 2.000 vlasnika mačaka i pasa u Velikoj Britaniji otkrila je da je svaki deseti smatrao da je tretman njihovih kućnih ljubimaca parazitima teži za vreme epidemije COVID-19, a 15 odsto navodi da su se borili da dođu do pet-šopova i veterinara tokom perioda zatvaranja. Gotovo jedan od pet ispitanih vlasnika rekao je da tokom marta nisu mogli da leče svoje ljubimce od buva. Ova brojka je u aprilu porasla na gotovo četvrtinu.

Pročitajte još: Zaštitite mačke od parazita

  • Uz poplave, praćene rekordno visokim temperaturama početkom godine i prognozama koje najavljuju jedno od najtoplijih leta, zaista je važno vratiti se zaštiti od parazita, jer je ovo savršeno uzgajalište buve – rekla je Kostigan. – Buve nisu samo izvor iritacije, već mogu izazvati i upalu kože i jake tegobe. Mnogo je lakše sprečiti infestaciju nego lečiti je.