10 znakova stresa kod ljubimaca i kako im pomoći - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i pas
Od petmagazine.rs - 04/05/2020

10 znakova stresa kod ljubimaca i kako im pomoći

Baš poput ljudi, mačke i psi mogu biti teskobni i pod stresom, ali ponekad je to teško prepoznati.

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Kako bi olakšao vlasnicima kućnih ljubimaca, portal Insider je od veterinara je doznao koji su najučestaliji znakovi stresa kod pasa i mačaka i kako im pomoći da se bolje osećaju.

1.Preterano lizanje – Veterinarka En Džonson kaže da je i kod pasa i kod mačaka preterano lizanje ponekad uzrokovano stresom ili teskobom.

  • Preterano lizanje je simptom kompulsivnog poremećaja. Životinje ne znaju šta da rade i kako da se nose sa stresom pa se ližu kako bi se umirile – kaže Džonson. – Ovaj simptom može dovesti do iritacije koja uzrokuje infekciju kože.

2.Preterano linjanje – Ako primetite da vašem psu dlaka opada u većim količinama, možda je pod stresom.

  • Ako je to uzrok, linjanje bi trebalo da potraje otprilike tri do četiri dana. Kada je u pitanju hronični stres, to se može nastaviti i kroz duži period – upozorava veterinarka Moli Farel te savetuje da se konsultujete s veterinarom kad uočite bilo kakvu promenu dlake ili kože svog ljubimca.

3.Preterano lajanje i slinjenje – Lajanje je način komunikacije pasa, a kada je preterano, moguće je da su pod stresom, pojašnjava veterinar Trevis Arndt. Iako lajanje i slinjenje mogu da nerviraju ljude, važno je konsultovati se s veterinarom i isključiti telesni ili emocionalni stres kao mogući uzrok jednog ili oba navedena problema.

4.Preterano zevanje – Ako znate da je vaš pas odmoran, a ipak zeva, možda je teskoban.

  • Zevanje je često zanemaren znak stresa kod pasa. Ljubimac ne zna šta da učini i teskoban je pa zeva – napominje Džonson.

5.Skrivanje – Ako imate društvenu mačku koja je odjednom počela da se skriva pod prekrivače ili iza nameštaja, nešto nije u redu. Najčešće je to pokazatelj stresa.

  • Razmislite o tome da mački osigurate mirnu sobu u kojoj se može opustiti ili joj nabavite spravu na koju se može popeti. Mačkama je ugodnije kada su na visini – dodaje Arndt.

6.Trešenje i povlačenje – Ovo su dva pokazatelja stresa kod pasa. Veterinari kažu da je važno pronaći i otkloniti uzrok njihove tjeskobe ili ih odmaknuti od onoga što ih čini nesigurnima.

7.Spuštene uši – Kad posmatrate psa, uvek gledajte njegove oči i uši. Proširene oči i spuštene uši su početni znakovi stresa, napominje Farel. Primetite li ove znakove kod svog psa, pokušajte da uklonite sve potencijalne stresore kao što su drugi kućni ljubimci, mala deca ili glasni zvukovi. Razgovarajte s veterinarom ako se čini da je vaš pas preterano uznemiren redovnim aktivnostima u domaćinstvu ili drugim životinjama.

8.Podvučen rep – Kad se psi osećaju ugroženo, rep mogu spustiti između nogu.

  • To se događa kad je pas pod ekstremnim stresom – kaže Farel i pojašnjava da je psu tada potrebno dati mesta, posebno ako niste sigurni šta je to što ga plaši.

9.Smanjen apetit – Smanjen apetit ukazuje na stres ili neki drugi zdravstveni problem. Ako imate više životinja koje jedu preblizu jedna drugoj, to je jedan od mogućih uzroka teskobe.

  • Razmaknite zdelice i razdvojite mesta na kojima ih hranite. Biće opušteniji i više će jesti – predlaže Arndt.

Ako su se prehrambene navike vašeg ljubimca drastično promenile, važno je posetiti veterinara kako bi se otklonio bilo koji mogući ozbiljniji problem.

10.Iznenadne promene ponašanja – Ako je vaša mačka naučena daobavlja nuždu u pesku, a odjednom to čini na nekim drugim mestima u kući, verojatno je pod stresom. Umesto da je kaznite, Arndt savetuje da zakažete termin kod veterinara. Možete i pokušati da promenite mesto na kojem držite posudu s peskom jer mačke ne vole bučna mesta. Takođe, imajte na umu da mačke nerado dele posudu s peskom s drugim mačkama.