Somalijska mačka: Razigrana, obožava visinu, radoznala - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
somalijska macka
Od petmagazine.rs - 27/11/2022

Somalijska mačka: Razigrana, obožava visinu, radoznala

Rasa koja je poznata po svojoj neiscrpnoj energiji i razigranosti. Obožava ljude, decu, druge pse i mačke.

Ovo je mačka koja se penje više, skače dalje i igra se bolje od svih drugih mačaka, kažu odgajivači i vlasnici ovih prelepih cica-maca. Najbliža je rođaka abisinske mačke.

Poreklo

Iako vodi poreklo iz Afrike (Somalija), standard su postavili odgajivači iz Australije, SAD i Kanade. Poludugodlaki varijetet abisinki se zove somalijska mačka i ta rasa je prvi put primećena početkom 20. veka.

Naziv aludira na bliskost ovih dveju rasa, jer se Somalija i Etiopija (nekada zvana Abisinija) graniče. Prema dostupnim podacima, prva dokumentovana abisinska mačka na tlu Evrope zvala se Zula.

Ova maca stigla je u Englesku iz Abisinije i izlagana je na prvoj zabeleženoj izložbi mačaka u Kristalnoj palati, u Londonu 1871. godine, i osvojila je treće mesto u ukupnom plasmanu.

Pročitajte još: Abisinska mačka – ljubimica faraona

Veruje se da su uzgajivači abisinskih mačaka u odgoj uvrstili i dugodlake mačke kako bi uvećali broj mačaka s genetskim karakteristikama abisinki.

Veoma aktivna mačka

Ima snažno i mišićavo telo, a pokreti su joj podjednako i graciozni i atletski. Ništa joj ne može promaći, veoma je radoznala, voli da istražuje i da u svemu učestvuje.

Stalno je u pokretu i neprekidno će trčati po stanu i juriti igračke. Nikada nećete znati šta joj je na pameti i šta će sledeće učiniti, neprekidno će vas zasmejavati i oduševljavati svojim akrobacijama i atletskim sposobnostima.

Nekada će vam delovati da ova mačka nikada ne spava jer je stalno u pokretu.

somalijska macka

Veoma je privržena svojoj ljudskoj porodici, obožava decu, druge pse i mačke, i izrazito je inteligentna.

Uz ovu mačku u domu nikada nećete biti sami, niti ćete više išta raditi sami. Dok pripremate ručak – ona će biti na frižideru i pratiti svaki vaš potez; ako radite za računarom – ona će biti u vašem krilu, na stolu ili pored kompjutera. Ili će vijati kursor miša, jer ne daj bože da gledate u nešto drugo i da fokus nije na njoj. Obožava da se igra i da uvek bude u centru pažnje.

Takođe, obožavaće da s prozora motri na ptice i veverice na drveću.

Razigrana

Igra je ono što somalijska mačka obožava, te ako imate ovu macu u domu, „naoružajte” se pingpong lopticama, čepovima flaša, pazl i „kong” igračkama, pecaljkama sa peruškama, smišljajte mozgalice i sakrivajte poslastice po kući.

Takođe, biće vam potrebne grebalice, penjalice, mesto kraj prozora gde vaš mezimac može da uživa. Ove mace obožavaju visinu.

Izgled i nega

Dlaka ovih cica-maca je srednje duga i nije teška za održavanje. Potrebno je četkati je jedanput do dvaput nedeljno. U proleće će se dosta linjati i odbacivati zimsko krzno, te ju je potrebno četkati svakog dana.

Ove mačke teže od tri do pet kilograma. Od 11 do 16 godina žive u proseku.