Bengalska mačka: Otmena divljakuša - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
bengalska macka
Od Dijana Đukić - 19/05/2018

Bengalska mačka: Otmena divljakuša

Iako zbog specifičnog krzna deluje divlje i kao da joj je mesto u džungli, ova mačka zapravo je veoma umiljata. Obožava svoju ljudsku porodicu, druge mačke i pse.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Zbog specifičnih šara na krznu, na prvi pogled deluje kao divlja, ali je bengalska mačka zapravo nastala ukrštanjem domaće mačke s azijskom leopardastom mačkom po kojoj je i dobila ime (Felis bengalensis).

Takođe, zbog imena mnogi mogu pomisliti da je u srodstvu s bengalskim tigrom, ali istina je da nisu ni u kakvom srodstvu. Bar ne bližem. Zanimljivo je i to da su ovu rasu sedamdesetih godina prošlog veka nazivali safari mačka.

Prvo ukrštanje azijske leopard mačke s kućnom dogodilo se slučajno 1963. u Kaliforniji, u domu Džin Mils, a u žižu javnosti ova prelepa mačka dospela je tek 1991. godine kada se širom sveta pronela vest da je jedna gospođa iz Londona za ovu mačku dala neverovatnih 50.000 dolara. Tada su je proglasili „rols-rojsom“ među mačkama, što je zapravo veoma daleko od istine.

Specifičnosti bengalske mačke

Bengalska mačka nije posebna samo zbog svog krzna, već i zbog toga što ne mjauče kao druge mačke. Naime, zvuk koji ispušta sličan je cvrkutu ptica, a kako je ova maca veoma „govorljiva“, njeno „cvrkutanje“ slušaćete svako malo.

Takođe, ova rasa specifična je i po tome što je imuna na mačju leukemiju, pa su bengalske mačke česti gosti u Američkom institutu za kancer.

Naučnici ih već decenijama proučavaju pokušavajući da ustanove zbog čega su imune na ovaj oblik raka, kao i da tragom ovih nalaza pokušaju da pronađu lek za druge životinje i ljude.

Izgled bengalske mačke

Baš kao i azijska leopardasta mačka, bengalska je omiljena zbog svog krzna s tufnama ili upadljivim prugama, jer neodoljivo sliči jaguaru.

Specifične su i po obliku glave – okrugle ali s izraženom bradom, imaju male ali visoko podignute uši, krupne, gotovo okrugle oči i izraženu mimiku lica.

Zadnje noge su im duže od prednjih, veoma mišićave i stamene.

Prema standardu je dozvoljeno nekoliko boja krzna: braon, srebrna, bela, bež s tufnama ili prugama. Mnogim bengalskim mačkama na svetlu krzno „svetluca“, deluje kao da je posuto zlaćanim prahom. Često se za ove mačke kaže da im je izgledom pre mesto u džungli nego na sofi u dnevnoj sobi, ali njima je tu najlepše.

Temperament bengalske mačke

Bengalska mačka je izrazito aktivna, inteligentna, razigrana i pravi atleta. Veoma radoznala i maca koja je uvek na oprezu i prati svaku promenu u svojoj okolini. Potrebno im je dosta fizičke aktivnosti i igre kako im ne bi bilo dosadno.

Pomenuli smo već njihovo specifično „cvrkutanje“ i valja znati da su ovo veoma glasne mačke koje će vas uvek obavestiti da su im posuda s hranom ili vodom prazne, da žele da se igraju ili da im je posuda s peskom nedopustivo prljava.

Ove mačke su jedne od najpedantnijih, i ukoliko im redovno ne čistite pesak, prestaće da ga koriste. Svojeglave su i jakog karaktera.

To su mačke neiscrpne energije, velike atlete. U dom će uvek donositi radost i razonodu, jer će stalno nešto raditi – skakati, igrati se, pozivati na igru, jurcati, penjati se. Zato joj morate obezbediti dosta prostora za penjanje, grebalice, police… Kad se umori od igre, skakanja i trčanja, rado će se smestiti kraj vas ili u vaše krilo. Tokom noći, razume se, spavaće s vama u krevetu i najverovatnije je da će vam oteti čaršav ili frotir.

Umiljata mačka

Veoma je privržena svojoj ljudskoj porodici, a odlično se slaže i s drugim mačkama i mirnim, staloženim psima. Ali, ako u kući imate male životinje poput hrčka, morskog praseta, kunića – onda bengalska mačka zbog svog urođenog instinkta da lovi – nije za vas. Takođe, nije dobro ni da u kući imate akvarijum s ribicama jer će bengalska mačka verovatno brzo pronaći način kako da ih se dočepa spretnim šapama.

Bolji su izbor za porodice sa školskom decom. Zbog svoje pomalo divlje prirode preporučuju se samo iskusnim vlasnicima, odnosno osobama koje su i ranije imale mačke i znaju kako s njima. Takođe, njihov vlasnik i porodica moraju biti aktivni, jer im se mora posvetiti dosta vremena kada je reč o igri. Vole da uče trikove, rado će se dobacivati lopticom, a neretko se mogu videti i na povocu.

Ali, ume da bude i nevaljalica, a omiljene „zabranjene“ stvari su joj da pali i gasi svetla pomoću štekera, rado će „loviti“ zaptivke za odvode (kada, sudopera), a često će i šapicama otvarati DVD plejere, fioke, ormare…

Zdravlje i nega bengalske mačke

Relativno su zdrava rasa, međutim, kako ih često uzgajaju i osobe koje za to nisu obučene, vremenom se kod ove rase razvila sklonost ka katarakti i srčanim oboljenjima. Ako želite bengalsku mačku, raspitajte se najpre koji su pravi, registrovani odgajivači kako bi vaša mačka bila zdrava i dugovečna.

Ovu macu često nazivaju i vrhunskim grumerom, zato što najveći deo posla, kad je reč o nezi dlake, obavlja sama. Ima kratku dlaku pa joj ne treba naročita nega – četkanje jedanput nedeljno sasvim je dovoljno da se uklone mrtve dlake i ulje s kože.

Skraćujte nokte svojoj mački svakih nekoliko nedelja, kad vidite da je vreme. Takođe, brišite redovno vlažnom pamučnom krpom ili gazom uglove očiju vašeg mezimca. Trebalo bi im redovno čistiti i uši štapićima (samo ušnu školjku), a u dogovoru s veterinarom nabavite i rastvor koji ćete im sipati u ušni kanal.

Od naslednih bolesti neki primerci rase mogu imati problema sa: bolestima perifernog nervnog sistema koje se javljaju najčešće oko prve godine života, deformitetom grudnog koša, displazijom kukova, kardiomiopatijom (bolest miokarda srca), dislokacijom čašice kolena, atrofijom retine.

Šapice

Odlično se služe šapama (gotovo jednako dobro kao ljudi šakama) i po tome su veoma poznate. Zahvaljujući spretnosti bengalskih mačaka nastala je i jedna šaljiva izreka koja glasi: „Kada bi imale palčeve, ove mačke bi vladale svetom“. Eto koliko su vešte.

Mačka koja obožava vodu

U odnosu na ostale mačke koje vodu najblaže rečeno ne podnose, bengalska mačka je njen veliki ljubitelj, pa se nemojte začuditi ako se ušunja u kadu dok se tuširate. Gotovo obavezno će piti vodu direktno iz slavine, a naći ćete je često kako drema u kadi ili lavabou.