Znakovi da je ljubomoran - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
devojka i pas
Od petmagazine.rs - 19/04/2021

Znakovi da je ljubomoran

Psi umeju da se vežu za ljude, pa čak i za predmete, i prirodan je odgovor da požele ono što smatraju svojim, ali kako izgleda kada preteruju u tome

Piše: Petmagazine.rs

Stručnjaci za životinje i bihevioristi se ne slažu uvek oko toga da li psi ljubomoru doživljavaju na isti način kao što to čine ljudi. Studija sprovedena pre par godina sugeriše da psi zaista osećaju zavist, ali, zanimljivo je da bi to moglo da bude zasnovano na drugim instinktivnijim emocijama, poput čuvanja resursa. Bez obzira na to da li se radi o potpuno istim osećanjima kao kod ljudi ili ne, kada se malo bavite ovom temom dolazite do zaključka da psi zaista umeju da budu ljubomorni. Oni umeju da se vežu za ljude, pa čak i za predmete, i prirodan je odgovor da požele ono što smatraju svojim. Lepo je znati da vas pas voli, i da je ljubomoran na svakoga ko vam priđe, ali ovo ne sme da pređe u naviku, jer nije dobro, a ni zdravo za vašeg ljubimca.

Gurkanje

Kada je pas „naporan“, stalno vas gurka, blokira vam put, ili se naslanja na vas, on vam u stvari pokazuje da je ljubomoran. On u tom trenutku zahteva vašu pažnju i prosto ne može da podnese ideju da neko drugi ima više „koristi“ od njega samog.

Agresija

Režanje, nasrtanje i napad smatra se činom agresije. To se može dogoditi kada udobno sedite sa psom i on zareži na svakoga ko se usudi da vam priđe. Ova vrsta ljubomore može biti usmerena i na ljude i na druge kućne ljubimce.

Trik

Tokom treninga vaš pas je naučio da ga nagrađujete. Dajete im poslastice i pohvale kad se prevrnu, zavrte. Ako očajnički žele vašu pažnju, izvođenje trika čini se dobrim načinom da dobiju ono što žele. Ako razgovarate telefonom, nemojte da se iznenadite ako vaš ljubomorni ljubimac uradi neki, prethodno naučeni trik samo da bi vam privukao pažnju.

Manipulacija

Iako im trikovi donose pohvale, ljubomorne pse nije uvek briga kakvu reakciju imaju, sve dok je dobiju. U njihovom umu je loše ponašanje isto što i učiniti nešto dobro. Ako skakanjem na vas, grickanjem nameštaja ili trčkanjem oko kuće prebace vaš fokus na sebe, sa bilo čega što ste radili, pas smatra da je to pobeda. Psi su izvrsni manipulator.

Odlazak

Ljubomora je često vid nesigurnosti. Ako pas oseća da je zanemaren, on postaje ljubomoran i možda neće umeti da se nosi sa tim osećajem, pa ponekad svoje emocije izražava napuštanjem prostorije. Nemojte da vas ovo iznenadi, ali svakako savetujemo da potražite pomoć stručnog lica, veterinara koji se bavi ponašanjem pasa.

Savet plus

Provodite dovoljno vremena sa psom i pobrinite se da se oseća voljeno i da vam je važan.

Smanjite sve uzroke njegovog stresa.

Pridržavajte se uobičajene rutine i izbegavajte promene.

Ukorite psa jednom kada pokuša da se gura između vas, laje ili na drugi način skreće pažnju na sebe na štetu druge strane, a zatim ih ignorišite. Posle ga pohvalite.

Trenirajte svakodnevno sa vašim ljubimcem.

Related Posts