Veće kazne za zlostavljanje životinja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
zlostavljanje zivotinja
Od Dijana Đukić - 23/04/2019

Veće kazne za zlostavljanje životinja

Više od 30.000 potpisa za veće kazne za zlostavljanje životinja koju je pokrenula ORCA, izazvalo je brzu reakciju nadležnih. Složnost građana i udruženja za zaštitu životinja podstakla je Ministarstvo pravde da predloži veće kazne za zlostavljače.

Izvor: ORCA, Foto: Shutterstock

Ministarstvo pravde je u svom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predvidelo povećanji kazni za zlostavljanje i ubijanje životinja. Umesto dosadašnje kazne od jedne godine, zlostavljačima životinja pretiće kazna od DVE GODINE zatvora, a organizatore borbi životinja čeka zatvorska kazna između ŠEST MESECI i tri godine (umesto dosadašnjih tri meseca do dve godine).

Cilj izmena Krivičnog zakonika koje je predložilo Ministarstvo pravde je revidiranje sankcija za najteža krivična dela, poput krivičnih dela teško ubistvo, silovanje koje za posledicu ima smrt, obljuba na detetom i nemoćnim licem sa smrtnom posledicom i slično.

  • Drago nam je što je Ministarstvo pravde predložilo povećanje kazni za zlostavljanje i ubijanja životinja, prepoznajući povezanost nasilja prema životinja i ostalih oblika nasilja u društvu. Za nas je ovo samo prvi, ali veoma značajan korak ka neophodnim promenama u krivičnopravnog zaštiti životinja na kojima radimo – dodatno ohrabreni podrškom građana i udruženja za zaštitu životinja – izjavio je ovim povodom, Elvir Burazerović, direktor ORCA.

Podsetimo se: inicijativa ORCA za izmene i dopune Krivičnog zakonika

Pored povećanja kazni za zlostavljanje životinja, ova inicijativa obuhvata i predloge za:

  • Definisanje napuštanja životinja kao krivično delo;
  • Propisivanje mogućnosti kažnjavanja za pokušaj izvršenja krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja;
  • Utvrđivanje još dve mere obezbeđenja: oduzimanje životinje i zabrana držanja životinje u slučaju izvršenja krivičnog dela zlostavljanja i ubijanja životinja
  • Proširivanje formulacije krivičnog dela borbe životinja toko što bi se kažnjavale sve borbe, a ne samo one organizovanje iz koristoljublja;