Uloga pasa u otkrivanju bolesti COVID-19 - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas
Od petmagazine.rs - 28/03/2020

Uloga pasa u otkrivanju bolesti COVID-19

Britanska humanitarna organizacija udružila se sa naučnicima kako bi se utvrdilo da li se može pseći njuh iskoristiti u otkrivanju bolesti COVID-19, objavila je danas ova organizacija.

Izvor: Hina/AFP; N1; Foto: Shutterstock (ilustracija)

Organizacija “Medical Detection Dogs” u saradnji sa Londonskom školom za javno zdravlje i tropsku medicinu (LSHTM) i Univerzitetom Daram na severoistoku Engleske želi da utvrdi da li psi mogu da pomognu u dijagnostici.

Ta studija nadovezuje se na ranija istraživanja sposobnosti pasa da “nanjuše” malariju i zasniva se na pretpostavci da bolest izaziva specifičnan miris.

Organizacija je započela pripreme za obuku pasa koja bi trebala da počne za šest nedelja da bi se obezbedila “brza neinvazivna dijagnostička metoda”.

Organizacija je ranije obučavala pse da otkriju bolesti poput karcinoma, Parkinsonove bolesti ili bakterijskih infekcija tako što su im davali uzorke uzete od pacijenata. Psi mogu, između ostalog, da otkriju male promene u temperaturi kože.

  • Uvereni smo da psi mogu da otkriju COVID-19 – kaže Kler Gest, osnivač “Medical Detection Dogs”. – Sada istražujemo kako možemo da “uhvatimo” miris virusa na pacijentima i izložimo pse tom mirisu. Cilj je da psi otkriju svakog uključujući i one asimptomatske nosioce virusa i pokažu nam koga treba da testiramo.

Šef odeljenja za kontrolu bolesti na LSHTM-u kaže da psi mogu da otkriju malariju sa “velikom preciznošćui” i da, s obzirom na to da druge respiratorne bolesti menjaju miris tela, postoje “veliki izgledi” da bi to moglo biti tako i sa COVID-19.

  • Psi bi mogli da budu raspoređeni na aerodromima na kraju epidemije kako bi otkrili nosioce virusa i tako pomogli u sprečavanju ponovnog izbijanja epidemije – kaže Stiv Lindsej sa Univerziteta Daram.

Širom sveta otkriveno je više od 500.000 zaraženih koronavirusom, ali veruje se da je stvaran broj zaraženih veći jer mnoge zemlje ne testiraju u dovoljnoj meri stanovništvo da bi mogle da uhvate asimptomatske nosioce virusa.