Ukrajina: Prodajte psa da vratite dugove - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ukrajina
Od petmagazine.rs - 05/02/2020

Ukrajina: Prodajte psa da vratite dugove

Predlog jednog političara da penzionerka proda psa kako bi vratila dugove razbesneo je javnost u Ukrajini.

Izvor: BBC.com; Foto: Valeriy Lebid

Priča o psu započela je pre nekoliko dana kada se 66-godišnja Ljubov Koljuča, gostujući na ukrajinskoj televiziji 112, požalila da njena niska penzija od 2.000 ukrajinskih grivna (8.350 dinara) nije dovoljna za život.

Cene gasa u Ukrajini porasle su deset puta od 2014. godine, dok četiri od pet penzinera prima penziju manju od 3.000 grivna (12.600 dinara mesečno).

Zajedno sa voditeljem emisije, Koljuča je zaključila da joj, kada bi platila račun za gas, ništa ne bi ostalo. Štaviše, još uvek bi bila u dugovima.

Tokom programa, političar Brahar, 25-godišnji član vladajuće stranke “Sluge naroda”, posumnjao je dokle doseže siromaštvo Koljuče.

  • Ukoliko ima psa elitne rase, može da ga proda… i lako plati račune – izjavio je Brahar u programu.
Photo credit: Valeriy Lebid

Savet poslanika brzo je izazvao bes i doveo do brojnih šala na društvenim mrežama. Sledećeg dana, zamenica šefa poslaničkog kluba stranke “Sluge naroda”, Jevgenija Kravčuk, napisala je na “Fejsbuku” da je izjava Brahara „potpuno neprimerena” i javno se izvinila zbog njegovih reči.

  • Ukoliko neko ne ume da se ponaša u živim programima, treba da se drži poslaničkog posla”, dodala je.

Brahar se na kraju i sam izvinio.

  • Ja sam novajlija u politici i još uvek nisam naučio kako da odgovaram na osetljiva pitanja. Izvinjavam se svima koje su moje reči uvredile – napisao je na “Fejsbuk” stranici.

BBC novinarka Anastasija Džubak posetila je Koljuču u njenom malom mestu. Otkrila je da se njen pas 14-godišnji slepi mešanac, zove Šarik i da ne planira da ga proda. Upitana za komentar na Braharovu izjavu, Koljuča je izjavila da se on obrukao.

  • Rekla bih mu da proda mozak. Neko mora da razmisli prvo ko, šta i gde govori – rekla je.