Šta se dogodi s mama kujom kad na svet donese mlade? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mama kuja sa stencima
Od petmagazine.rs - 01/05/2020

Šta se dogodi s mama kujom kad na svet donese mlade?

Mnoge vlasnike pasa intrigira pitanje šta se s njihovim kujama dogodi kad se okote, odnosno, koje sve fizičke (ali i mentalne) promene nastupaju kad na svet donese štence. Stručnjaci nam daju odgovore na ova pitanja.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Baš kao i kod žena, i mama kuce nakon rađanja mladih doživljavaju slične promene, samo u znatno kraćem vremenskom periodu.

Ishrana

Pre svega, najupadljivija je promena u načinu ishrane. Naime, tokom perioda skotnosti, ženkama je potrebno više hrane nego što je uobičajeno kako bi štenci rasli i pravilno se razvijali. Logično, u tom periodu nekoliko kilograma viška je sasvim normalna pojava. I nakon okota, kujama je potrebno davati više hrane, jer briga o štencima zahteva mnogo energije. Takođe, ženke koje su majke po prvi put verovatno će biti i pomalo pod stresom, pa im je potrebno energije iz hrane. Razume se, i kako bi imale dovoljno mleka za štence. Kako štenci rastu, tako je i potreba za hranom manja, i vaša kuja će brzo izgubiti tih nekoliko kilograma viška.

Zdravstveno stanje

Nakon okota, vaša mezimica biće veoma iscrpljena. Normalno je i uobičajeno da do 24 sata nakon okota ženke ubrzano dišu, jer im se u tom periodu telo opušta i vraća u normalu. Ukoliko primetite da vaša kuja ubrzano i teže diše i nakon ovog vremenskog perioda, obavezno kontaktirajte veterinara.

Pročitajte još: Kako štenci dolaze na svet

Prvih nekoliko nedelja života štenci se potpuno oslanjaju na majčino mleko, pa će dojke kuje biti značajno uvećane kako bi štenci što lakše došli do hrane. Kako štenci budu rasli i postepeno se odvikavali od sisanja, tako će i kuja proizvoditi sve manje mleka, i njene dojke će se postepeno „povlačiti“ i dobijati pređašnji izgled i veličinu.

Mentalno stanje

Majka je majka, bila ona čovek ili pas. Tako i kuje prolaze kroz različite psihičke promene, jer je dolazak štenaca na svet i za ženke najvažniji zadatak. Prvih nekoliko dana nakon okota, potrebno je da kuji pomognete u uobičajenim aktivnostima, jer će biti znatno usporenija i svu svoju pažnju i energiju će usmeravati na štence. Neretko se dešava da nuždu prvih nekoliko dana obavljaju i u stanu, jer su preokupirane dojenjem i brigom o štencima.

Pročitajte još: Šta jede mama kuja

Čak i ako imate prijateljski nastrojenog psa, potpuno socijalizovanog i veselog, mnoge kuje nakon okota mogu postati zaštitnički nastrojene i „braniti“ svoje štence. Neretko će ih i sakrivati kako bi ih „zaštitila od neprijatelja“. Zato joj dajte što više prostora i privatnosti, i razumite je tokom prvih nekoliko nedelja. Najčešće se već nakon mesec dana, sve vraća u normalu.

Primetićete i da će svoje štence kad napune mesec dana početi da uči nezavisnosti – provodiće manje vremena s njima i neće im dozvoljavati da sisaju kad god požele. Pomozite joj i pratite njeno ponašanje. Kada se zaželi samoće, vi uskočite kao bebisiter.

Čim kuja bude uočila da su njeni štenci nezavisniji, ona će početi da, kao ranije, više vremena provodi s vama u igri i maženju, i ponovo će biti vaš „stari“ mezimac.