Šta nam poručuju kada nas ližu? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i vlasnik
Od petmagazine.rs - 23/08/2022

Šta nam poručuju kada nas ližu?

Verovatno će većina vlasnika, ali i običnih laika kada je reč o psima, reći da nas psi ljube kada nas poližu. Ali, da li je baš zaista tako? Nismo se zapitali samo mi, već i naučnici.

Piše: petmagazine.rs

Dejna Ebeki, stručnjak za ponašanje životinja u ASPCA (Društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama) objašnjava kako lizanje ima različita značenja u odnosu na to koliko traje i kakav je u tom trenutku govor tela psa.

– Kada vas pas dugo, nežno liže i pri tome veselo mrda repom i telom, onda je to sigurno znak da ste mu dragi i tako vam pokazuje da vas voli i da vam je privržen – kaže Ebeki. – Međutim, kada vas kratko liže oko usta na primer, to gotovo sigurno znači da prikuplja informacije i da još uvek ne zna baš tačno šta da misli o vama, ili situaciji u kom se nalazite.

Lični prostor

Takođe, mnogi psi će vas liznuti kao znak da bi trebalo da se pomerite, jer ste im preblizu i narušavate njihov prostor. Ljudi se često previše licem unesu u lice psa, a njima to baš nije uvek prijatno.

– Kada nas pas poliže po licu, većina nas će skloniti glavu pa tako mnogi psi povežu ove dve radnje, odnosno, lizanjem “teraju“ ljude od svog lica – objašnjava Ebeki.

Govor tela

Kako ne bismo tapkali u mraku šta pas želi da nam poruči, najsigurniji način je da posmatramo njegov govor tela.

– Ako je spuštenog repa, opušten i sam nam prilazi u nameri da nam da poljubac, tada možemo biti sigurni da želi da nam iskaže naklonost. A ako vas liznu i sklone se, nešto drugo je u pitanju. Ili ste mu preblizu ili pokušava da o vama sazna više, i još uvek je sumnjičav da li ste mu dragi ili ne – objašnjava Dejna Ebeki. – Takođe, postoji još jedan veoma jasan izraz naklonosti za koji mnogi ne znaju, a to je kada se pas protegne i legne ispred nas. To je vrhunski izraz ljubavi, a primetićete da to psi čine iako nisu umorni i pospani. Protezanje je izraz njihove ljubavi prema nama.

Ona ističe i da je svaki pas ličnost za sebe, baš kao i ljudi, te da ne bi trebalo da padamo u zamku i tumačimo iste signale jednako kod više pasa. Svaki pas ima svoj način da iskaže naklonost i pokaže ljubav.