Saveti za zimske dane - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 07/01/2019

Saveti za zimske dane

U danima pred nama sigurno je da nas neće zaobići sneg i temepratura u minusu. Iako se mnogi psi tome raduju, tokom zime ih vrebaju i brojne opasnosti. Najviše im prete promrzline, rane od soli, trovanje antifrizom… Zato smo pripremili savete kako da zaštitite svog ljubimca.

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Prvih dana zime imali smo sreće i prošli smo bez ozbiljnog padova temperatura, ali sigurno je da nas ni ove godine neće zaobići minusi, sneg… To znači da kao i svake godine treba da pripremite sebe, ali i svog ljubimca za hladne mesece.

PROMRZLINE

Ako imate dvorište u kome vaš pas inače provodi većinu vremena, trebalo bi da razmislite o tome da narednih nekoliko meseci provede u zatvorenom prostoru. Naravno, to se ne odnosi na „zimske“ pse poput haskija, ali većini drugih rasa će prijati toplina doma. Kad pas ipak ostaje izvan kuće ili stana, s nekoliko jednostavnih stvari možete mu boravak učiniti znatno ugodnijim. Obratite pažnju da kućica u kojoj boravi ne propušta vodu i da je dobro izolovana. Na niskim temperaturama hrana može da se zamrzne vrlo brzo, pa gledajte da mu ne ostavljate velike količine hrane. Sipajte male porcije po više puta. Ili pokušajte da nabavite posebne posude koje se greju i tako obezbedite da hrana uvek bude na pravoj temperaturi.

Kad su u pitanju takozvani „psi igračke“, potreban je poseban oprez kad se sa njima izlazi napolje po izuzetno hladnom vremenu. Oni nisu stvoreni za oštre vremenske prilike i zato ih je kao i decu potrebno dobro obući pre šetnje. Velika opasnost tokom zime preti od promrzlina, a kritični delovi tela su nos, prsti i uši. Kad su dobro ušuškani, male su šanse da zadobiju promrzline. Obratite pažnju na promene na koži, i čim uočite prve znakove promrzlina odmah sklonite ljubimca na toplo. Ako je potrebno, obratite se veterinaru kako biste sanirali ozlede.

TROVANJE

Svi vlasnici automobila na zimu sipaju antifriz kako bi sprečili zamrzavanje vode u hladnjaku. Često se dešava da antifriz procuri ili da se jednostavno prospe tokom pretakanja. Ova tečnost je vrlo otrovna, a vašem ljubimcu može delovati privlačno i nije retkost da se psi njome otruju. Ne dozvolite mu da pije bilo šta na parkingu ili oko automobila. Ako imate garažu, gledajte da očistite ovaj prostor. Ako pas počne da se ponaša kao da je pijan, to je vrlo moguće znak trovanja. Odmah ga odvedite kod veterinara. Ne dozvolite psu ni da jede sneg, jer zbog toga može imati ozbiljnih stomačnih problema.

OJED

Čim počnu prvi snegovi, kreće i čišćenje ulica. Sa time ide i posipanje soli po putevima. Zbog toga je neophodno da steknete naviku da vašoj kuci uvek posle šetnje operete šape ili ih obrišete vlažnom krpom. Tako ćete sprečiti da se vašem psu ojedu noge od soli. Generalno, čišćenje šapa posle šetnje nije na odmet ni tokom toplih meseci, ali tada ne postoji opasnost od iritacije.

Ako imate psa kome je potrebno šišanje, gledajte da dlaku ostavite malo dužu. Posvetite nešto više pažnje dlaki ljubimca tokom zime i gledajte da bude u što boljem stanju. Posle kupanja pazite da ste ga dobro osušili pre nego što izađete napolje s njim. Uz pretpostavku da vaš pas sada provodi više vremena u zatvorenom prostoru, nokti mu se verovatno ne troše kao pre, pa je potrebno da ih češće sečete. Što se tiče posebne nege tela, obratite pažnju da li su mu šape možda suve i ispucale. Ako je tako, rešenje je upotreba krema koje, kao i kod ljudi, hidriraju kožu.

ŠETNJA

Kad ste napolju sa ljubimcem trebalo bi da bezbednosti posvetite više pažnje nego obično. Podaci pokazuju da se tokom snežnih dana izgubi više pasa nego po bilo kojim drugim vremenskim uslovima. Logično, dešava se da se dezorijentišu i izgube vam trag. Zato gledajte da bude na povocu što je češće moguće. Kad je pušten da slobodno šeta, nikako mu ne dozvoljavajte da ide preko zaleđenih površina vode.

PETARDE

Posebna muka za ljubimce tokom prazničnih dana jeste buka koju stvaraju petarde i vatromet. Zato bi vlasnici trebalo da se potrude da im omoguće da ovaj period što lakše prebrode.

Ako imate uslove, najbolje je da psa sklonite iz gradske vreve i tako ga poštedite stresa. Idealno bi bilo da praznike provedete s ljubimcem u vikendici ili kod prijatelja koji žive na selu ili nekoj drugoj lokaciji gde nema previše buke. Naravno, bilo bi dobro da to bude mesto na koje je pas navikao i koje dobro poznaje.

Oni koji nemaju gde da odvedu psa, mogu da pokušaju da mu omoguće što je moguće mirnije uslove kod kuće i boravak na mestu gde se oseća sigurno. Za neke ljubimce to je mesto u transporteru ili uz gazdu koji će ga paziti i smirivati. Važno je da u svakom slučaju nikako ne ostavljate psa samog kod kuće tokom praznika, posebno u novogodišnjoj noći. Uz to, uz malo vežbe psa koji se boji glasnih zvukova možete naučiti da manje strahuje od pucnjave. Vežba je jednostavna, ali zahteva upornost. Psu treba da puštate snimljene zvukove pucanja pirotehnike dok jede omiljenu hranu ili pre nego što će izaći u šetnju. Trik je u tome da pas sa tim zvukovima poveže stvari koje voli, ali to se neće desiti preko noći. Nedostatak ovog metoda je što je potrebno da to radite barem tri meseca da bi imalo efekta, pa je sada već kasno da počnete s pripremama. 

Za ekstremne slučajeve neki veterinari preporučuju i neke vrste sedativa. To ipak nikako ne biste smeli da preduzimate bez konsultacija s veterinarom o vrsti i količini lekova koje dajete svom psu, jer veća količina lekova može da bude kobna.

TRENING

S obzirom na to da se zimi provodi više vremena u kući, dreseri savetuju da se to iskoristi za učenje novih i vežbanje starih komandi. „Ostavi to“, komanda je koja može da spase vašeg psa od trovanja. Poziv „dođi“ svakako će sprečiti psa da odluta i izgubi se u snegu. Kad ulice polede, sigurno ćete osetiti koliko je bilo značajno što ste ga naučili komandu „uz nogu“, jer će vam to olakšati zajedničko hodanje.