Ruski španijel: Lovac vesele naravi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ruski spanijel
Od Dijana Đukić - 09/05/2019

Ruski španijel: Lovac vesele naravi

Iako neumoljiv i nepogrešiv lovac na ptice, ruski španijel je visoko na listi omiljenih kućnih ljubimaca. Uvek razigran i veseo, uživa u igri i obožava mališane 

Piše: Petmagazine.rs

Španijeli su u Rusiji postali veoma popularni u 19. veku, pre svega kao izvrsni lovački psi. Ruski španijel je novija rasa pasa, nastala nakon Drugog svetskog rata u Sovjetskom Savezu, i to ukrštanjem engleskog koker španijela, engleskog špringer španijela i drugih vrsta španijela. Iako izgledom veoma podseća na svoje bliske rođake, razlikuje se od njih po znatno dužem telu i dlaci koja je kraća i znatno gušća. Spada u manje pse, stamene građe i mišićavih nogu.

Karakter

Ruske španijele opisuju kao energične pse slobodnog duha. Ovo je pas vesele naravi, veoma privržen svojim vlasnicima, druželjubiv, i zato je visoko na listi najpoželjnijih kućnih ljubimaca.

Veoma su energični, uvek razigrani, obožavaju da su u pokretu, aktivni. Uglavnom veoma malo laju. Iako dominiraju u lovu, psi ove rase su izvrsni kućni ljubimci koji će uživati u domu sa svojom porodicom. Uvek žele da udovolje i usreće vlasnike, i stalno traže pažnju i kontakt. Potreban im je dosledan vlasnik, jakog karaktera, kako bi bili mentalno stabilni. Uvek će veselo mahati repom. Zbog svoje razigranosti i beskrajne energije biće najbolji prijatelji i pratioci mališana.

ruske rase pasa

Dobro se slažu s drugim psima, ali bi zbog lovačkog instinkta trebalo da ih držite podalje od malih životinja poput zečeva, glodara, a naročito ptica. Prijateljski su nastrojeni prema gostima u domu, ali će uvek svojim vlasnicima jasno staviti do znanja ako osete neku opasnost – ruski španijel je izvrstan pas čuvar koji reaguje na svaki šum.

Izvrstan lovac

Ruski španijel je specijalizovan za lov na ptice vodarice (vodene ptice). Prema klasifikaciji spada u 8 FCI grupu – Psi za vodu. Lovački je pas koji se najbolje snalazi u močvarnim predelima, stepama i visoravnima. Veoma je intuitivan, izdržljiv, uporan. Lovac postaju veoma rano i nije mu potrebno mnogo vremena za trening. Brzo uči, prirodno je nadaren za lov na ptice. Njegov zadatak u lovu je da pronađu ptice, natera ih da izađu iz skrovišta i polete, a nakon pucnja ih donese svojim vlasnicima. U lovu primenjuje lagane galope.

Njuh

Ruski španijeli izvrsni su i kao policijski i vojni psi. Pokazali su se odličnima u otkrivanju eksploziva i narkotika. Veliki broj policijskih pasa koji su obezbeđivali zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine bili su psi ove rase. 

Izgled

Iako spada u manje pse, ruski španijel je veoma snažan, izdržljiv i otporan pas. S obzirom na to da se najčešće može videti u pratnji lovaca na ptice, ovaj pas poznat je i kao izvrstan plivač s odličnim njuhom, spretan i okretan, snažnih i mišićavih nogu.

ruski spanijel

Aktivan pas

Veoma je aktivna pasmina, pa je nekoliko šetnji tokom dana kao i igranje obavezno. Moraju imati svakodnevnu mentalnu i fizičku stimulaciju da bi bili srećni. Idealni su ljubimci za kuću s velikim ograđenim dvorištem. S obzirom na to da je odgojen kao lovac, svaka igra koja podrazumeva hvatanje i jurenje biće mu mila. Ukoliko ga birate kao ljubimca za stan, svakog dana pronađite vremena za igru sa svojim mezimcem, jer će mu u suprotnom biti veoma dosadno.

Dlaka i nega

Minimalno se linja, dlaka je svilenkasta, a kad je reč o bojama, prema standardu su dozvoljene crno-bela, crno-belo-smeđa, braon-bela i riđe-bela. Njihova dlaka odbija vodu i nije im potrebno toliko četkanja kao drugim vrstama španijela. Četkanje dva do tri puta nedeljno je sasvim dovoljno, kao i povremeno kupanje (po potrebi). Njihove uši zahtevaju više pažnje i redovno čišćenje kako bi se sprečile infekcije.

Zdravlje

Kao što mu i ime govori, u genima su mu ledene ruske zime, pa mu niske temperature ne smetaju. Sklon je gojenju i alergijama na hranu, naročito na piletinu i šargarepu, a alergija se najčešće otkrije kod štenaca starih između mesec dana i pet meseci. Nema ozbiljnijih zdravstvenih problema.

ruski spanijel

14 godina je životni vek ovih pasa

38 do 45 centimetara je visina ruskog španijela

13 do 16 kilograma su teški

6 do 8 štenaca rađa ženka

Ruski španijel je za vas ako:

Ste aktivni i mnogo vremena provodite napolju

Želite psa koji se malo linja

Želite aktivnog i razigranog psa

Ruski španijel nije za vas ako:

Niste preterano aktivni

U domu imate manje životinje poput glodara, kunića i ptica

Ne želite energičnog psa

Related Posts