Renoviranje i bezbednost ljubimaca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 25/09/2018

Renoviranje i bezbednost ljubimaca

Mnoge supstance koje koristimo prilikom uređenja doma mogu biti štetne za naše kućne ljubimce, a neke čak i toksične

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Leto je idealno godišnje doba za renoviranje stana ili kuće, pa verujemo da će mnogi naši čitaoci prionuti na uređivanje svog životnog prostora. Krečenje, farbanje stolarije, čišćenje tepiha, zavesa i garnitura u domu… Neki će možda krenuti u okršaj s bubama i organizovati deratizaciju i dezinsekciju stana i/ili zgrade u kojoj žive.

Osim o izboru najboljih majstora koji će profesionalno obaviti radove, kao i o količini novca koju oni iziskuju, vlasnici pasa bi tokom izvođenja radova trebalo da obrate pažnju i na bezbednost svojih ljubimaca.

Potencijalna opasnost

Mnoge supstance koje koristimo prilikom uređenja doma mogu biti štetne za naše pse, a neke čak i ekstremno toksične. Sredstva za čišćenje, poliranje i glancanje drvenih podova, silikon za izolaciju vrata i prozora, smese za gletovanje zidova, fug-mase, podni lepak, najrazličitije vrste farbi za zidove i stolariju – mogu naškoditi vašim psima (kao i mačkama i drugim ljubimcima).

Svetski dan životinja 4. oktobra u “Delta sitiju”

U američkom Društvu za sprečavanje okrutnosti prema životinjama (ASPCA) kažu da ogroman broj vlasnika pasa u SAD kontaktira s njima zbog trovanja mezimaca, i to baš tokom renoviranja kuće ili stana.

Da bi uređivanje doma bilo radosni događaj, dajemo vam nekoliko saveta i smernica kako da zaštitite svoje mezimce od eventualnih nezgoda.

Čišćenje

Ukoliko planirate da koristite „agresivnija” sredstva za čišćenje i odmašćivanje podova, staklenih površina, kuhinje, kupatila… imajte na umu da su ona veoma jaka i da mogu biti toksična za vašeg ljubimca ako dođe u kontakt s njima. Ukoliko ih ne razblažite, znajte da mogu izazvati ozbiljne opekotine na koži životinja, kao i na sluzokoži (usta, grla i creva) ukoliko ih iz radoznalosti popiju ili poližu. Čak i veoma male količine ovih sredstava mogu naneti ozbiljnu štetu.

Izolacija

Iz još uvek nepoznatih razloga, mnogi psi obožavaju ukus silikona za izolaciju i fug-mase. Dobra vest je da ukoliko pas lizanjem u organizam unese manje količine ovih supstanci, jedino što može da zaradi jeste blaga „uznemirenost” stomaka. Međutim, valjalo bi pse sprečiti da dođu do ovih materijala i potruditi se da nakon radova, dok se smese na osuše i ne stvrdnu, nemaju pristup njima. Izolacioni materijali neretko sadrže etilen-glikol, supstancu koja se nalazi i u antifrizu (za koji je odavno poznato da je veoma toksičan za pse), pa se sa ovim smesama ne bi trebalo igrati.

Staklena vuna (staklena vlakna)

Iako je gotovo izbačena iz upotrebe, još uvek se ponekad koristi i valjalo bi znati da ako pas (ili mačka) gricne malo ovog izolacionog materijala, može doći do zastoja u radu njegovih creva. Takođe, za  vreme prolaska ovog materijala kroz organe za žvakanje i varenje, psi (ili mačke) mogu povraćati, imati dijareju ili patiti od nadimanja.

Farba/lak

Najčešće, ukoliko farba ili lak psima dopadnu šapa, neće doći do neke ozbiljne zdravstvene tegobe, ali kako i ove supstance mogu sadržati etilen-glikol – potreban je oprez.

Adheziv

Ova supstanca koristi se za sanaciju pukotina u betonu, kamenu ili drugim građevinskim materijalima, a naročito je primamljiva mačkama, koje vole da u njoj ostave tragove svojih šapa. To, međutim, može dovesti do iritacije ili čak opekotina na šapicama. Ukoliko adheziv dospe u stomak psa ili mačke, može doći do stomačnih problema ili iritacije usne duplje. I lepak koji ima svojstvo da se širi i tako ispunjava rupe i pukotine razlog je za zabrinutost, jer će se isto ponašati i u stomaku vašeg ljubimca i blokirati rad njegovih creva, a potencijalno i drugih organa, za šta je jedini lek – hirurška intervencija.

Ostaci nakon radova

Strugotine, piljevina, delići metala… pas ili mačka ih neće s namerom pojesti ali njuškanjem i zanimanjem za ono što radite (i šta ostavljate za sobom) može doći do slučajnog udisanja (ili ušmrkavanja) sitnih čestica.

Zbog svega navedenog, najbolji savet koji vam možemo dati jeste da tokom radova vašeg mezimca držite podalje od mesta „akcije”. Takođe, dok se sve smese dobro ne osuše, a mirisi ne izvetre, pobrinite se da vaš mezimac nije u blizini. Isto važi i nakon čišćenja – neka pas bude u šetnji ili neka ga pričuva neko od članova porodice ili prijatelja. Jer – bolje sprečiti nego lečiti.

Mašine

Potrudite se i da ne ostavljate alat u blizini vaših mezimaca jer bušilica, brusilica ili mašina za sečenje metala, zbog jakog zvuka koji proizvode, mogu izazvati njihovu radoznalost, pa će ih ljubimci istraživati i mogu ih dodirom ili zubima slučajno uključiti i povrediti se.

Dezinsekcija i deratizacija

Iako se sredstva koja se koriste u suzbijanju insekata i glodara (naročito poslednjih godina) promovišu kao potpuno ekološka i neškodljiva po zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca, oprez nikada nije naodmet, pa svoje mezimce udaljite iz doma dok se ove „operacije” ne završe i vazduh u stanu ne promeni (luftiranje).