Psi uvek žele da nam pomognu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vlasnik i pas
Od petmagazine.rs - 22/03/2019

Psi uvek žele da nam pomognu

Vlasnici već odavno znaju da su mezimci veoma osetljivi na njihovu tugu, nervozu ili stres, i da nepogrešivo osećaju svaku promenu u njihovom raspoloženju. Međutim, naučnici su nedavno utvrdili da psi ne samo što osećaju naše loše raspoloženje, oni žele i da nam pomognu.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

U studiji koju su sproveli američki istraživači učestvovala su 34 psa različitih rasa i njihovi vlasnici. Vlasnici su bili odvojeni staklom od svojih ljubimaca, ali su oni mogli da ih vide i da ih čuju, a mogli su i šapama da otvore staklena vrata. Potom su istraživači zamolili ljude da na svakih 15 sekundi uzviknu „upomoć”, nekada smirenim tonom, a nekada veoma uznemireno, a neke su zamolili i da zaplaču, ili oponašaju zvuk plakanja.

Potom su posmatrali pse i merili otkucaje njihovog srca i njihove reakcije.

Najveći broj pasa gurao je staklena vrata i otvarao ih kada su njihovi vlasnici plakali ili panično dozivali upomoć. Takođe, zanimljivo je i da su psi koji su otvorili vrata i otišli do svojih vlasnika bili pod manjim stresom nego oni koji su ostali s druge strane stakla i u nemogućnosti da pomognu.