Predstavljamo vam pet rasa iz Švajcarske - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi iz svajcarske
Od petmagazine.rs - 13/06/2019

Predstavljamo vam pet rasa iz Švajcarske

Ove rase su čuvari stada i ljudskog života i sigurni smo da se među njima kriju i neke od vaših omiljenih rasa.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Bernski planinski pas

bernski planinski pas

Ovo je jedna od četiri rase koje su nastale ukrštanjem lokalnih švajcarskih pasa s mastifima koje su sa sobom doveli Rimljani. Rasa je razvijena u kantonu Bern, te odatle potiče i ime.To je veliki pas sa snažnim i skladnim telom, stoga ima izuzetan izgled. To su dugodlaki psi, s duplim sjajnim krznom koje je meko i blago talasasto. Krzno zahteva redovno četkanje da bi se sprečilo da se dlaka ućeba, a četkanje bi moralo da bude još češće u sezoni linjanja. Pas ove rase je hrabar, inteligentan, aktivan i živahan pa ga je lako trenirati. Trening mora biti umeren, stalan i ozbiljan, ali ne previše grub. Bernski planinski pas je veoma osetljiv na tonalitet kojim mu se trener obraća i brzo shvata šta se traži od njega. Oprezan je, ali i smiren. Retko laje i posvećen je svom vlasniku i njegovoj porodici. Zaštitnički je nastrojen prema deci, a odličan je i s drugim psima i kućnim ljubimcima ako je dobro socijalizovan. Glasno laje na neznance, koje potom osmatra i spreman je da zaštiti svog vlasnika i porodicu u slučaju potrebe. Psi ove rase vole život na otvorenom. Ranije su bili korišćeni kao čuvari stada i u lovu, a danas su samo čuvari doma i kućni ljubimci.

Da li znate… da ovi psi prednjače na listi najmanje agresivnih pasa

Apencelski pastirski pas

Još jedna od četiri rase nastale ukrštanjem lokalnih rasa sa mastifima koje su Rimljani doneli u Švajcarsku. Apencelski pastirski pas je svoje ime dobio po kantonu Apencel. Ovo su psi srednje veličine i proporcionalne građe. Dlaka im je kratka, ravna i sjajna i njihovo krzno ne zahteva posebnu brigu, tek povremeno četkanje. Blage su naravi, ali samouvereni, hrabri i veoma aktivni. Vole i da laju. Apencelski pastirski pas je veran i nepotkupljiv čuvar svoje porodice, koji voli da ima svog gospodara i za njega se veže. Ako je dobro socijalizovan, rado će se igrati s decom i neće imati problema s drugim psima i ostalim životinjama, ali će i dalje biti nepoverljiv prema neznancima. Ovi psi su otporni na razne vremenske uslove i nagle promene. Vole da borave napolju i da budu aktivni, pa se preporučuje da se drže u velikom dvorištu, gde će imati dovoljno prostora za trčanje. Veoma su pametni pa ih je lako dresirati, i rado učestvuju u vežbama agilnosti i igranju hvatanja loptice. Ranije su ih koristili za čuvanje stoke, a u današnje vreme uglavnom služe kao čuvari, za potragu za ljudima u slučaju lavina ili kao kućni ljubimci.

Entlebuški pastirski pas

Najmanja od četiri vrste švajcarskih ovčara koji su nastali ukrštanjem lokalnih rasa i rimskih mastifa. Visine je od 40 do 50 cm, a težine od 20 do 30 kg. Razvijeni su uglavnom u kantonu Lucerna, u oblasti Entlebuh, po kojoj su i dobili ime. Ovo je pas srednjeg rasta i ujednačene građe.Glava mu je proporcionalna u odnosu na telo, i ima dugačku ravnu njušku. Imaju dvoslojno krzno koje zahteva intenzivno četkanje posebnim četkama u sezoni linjanja. Ovo su hrabri, uravnoteženi psi, veoma inteligentni i voljni da uče. Izuzetno su posvećeni svom vlasniku i njegovoj porodici, poslušni su i prijateljski nastrojeni prema deci i oprezni i nepoverljivi prema neznancima. Takođe, dobro se slažu i sa ostalim životinjama u domaćinstvu, i dobri su čuvari, ali i kućni ljubimci. I ovi psi vole boravak na otvorenom i potrebno im je mnogo vežbanja. Lako ih je trenirati i brzo uče, a naročito uživaju u takmičenjima u agilnosti. Neophodna im je socijalizacija od ranog uzrasta.

Veliki švajcarski pastirski pas

Ovo je najstarija od četiri vrste planinskih pasa koje su nastale ukrštanjem mastifa i lokalnih švajcarskih pasa. Pretpostavlja se da je upravo ova rasa preteča bernardinca. Kako im samo ime kaže, to su veliki psi snažnog tela, ali ne preterano visoki. Prosečna težina im je od 40 do 45 kg, a visina od 60 do 70 cm. Imaju veliku glavu, proporcionalnu telu, sa širokom snažnom njuškom. Njihovo dvoslojno krzno je kratko, gusto i čekinjasto, dok unutrašnji sloj podseća na vunu. Krzno ne zahteva preveliku negu pa je povremeno četkanje gumenom rukavicom sasvim dovoljno, tek toliko da se odstrani mrtva dlaka. Inteligentni su, živahni, hrabri i voljni da rade. Posvećeni su i odani vlasniku. Vole decu i ponašaju se zaštitnički prema njima, a dobro se slažu i s drugim psima i životinjama iz svog domaćinstva. Goste najavljuje lavežom, a spremni su i da brane gazdu ukoliko je potrebno. Ovoj rasi ne smetaju promene vremenskih uslova i vole život napolju. Potrebno im je dosta vežbanja uz aktivnog vlasnika koji ima iskustva u odgajanju pasa. Od ranog uzrasta im je potrebna dobra socijalizacija i rano bi ih trebalo naučiti šta smeju da rade, a šta ne smeju. Odlični su kao čuvari stada, farmi i domaćinstava.


Bernardinac

Ovo je jedna od najpoznatijih rasa na svetu. U Švajcarsku su je doveli Rimljani, koji su koristili ove pse kao čuvare. Današnji izgled i karakteristike su dobili ukrštanjem s drugim psima sa Alpa. Ime su dobili od monaha iz Manastira Svetog Bernarda, koji su ih koristili kao tragače za nestalima u lavinama, u čemu su ovi psi bili prilično uspešni. Prema nekim podacima, spasli su više od 2.000 ljudi. Jedan od najpoznatijih predstavnika bernardinaca je pas Beri, koji je tokom 12 godina spasao čak 40 ljudi. U znak poštovanja, Beriju je podignut spomenik u Nacionalnom muzeju nauke i istorije u Bernu. Bernardinac je snažan, veliki pas, poznat po svojoj inteligenciji. Ima dobar osećaj za orijentaciju i izraženo čulo mirisa. Njegov karakter se može opisati kao tih, miran i razigran. Poznato je da ne laje previše i da je retko agresivan. Dobro se slaže sa drugim životinjama, ali trebalo bi obratiti pažnju na ranu socijalizaciju. Zahteva svakodnevno četkanje kako bi mu se uklonila mrtva dlaka. Može da živi u zatvorenom prostoru, ali generalno se mnogo bolje oseća na otvorenom.

Da li znate… da često imaju oftalmološke probleme pa bi na zdravlje očiju trebalo obratiti pažnju

Lokacija

Švajcarska, zvanično Švajcarska Konfederacija, jeste federalna parlamentarna republika u srednjoj i zapadnoj Evropi. Čini je 26 kantona i grad Bern, koji je sedište federalnih vlasti, zauzima površinu od 41.285 kvadratnih kilometara, kontinentalna je država geografski podeljena između Alpa, Švajcarskog platoa i Jure. Švajcarska se graniči sa Italijom na jugu, Francuskom na zapadu, Nemačkom na severu i Austrijom i Lihtenštajnom na istoku.

Da li znate… da je Švajcarska jedna od dve zemlje (druga je Vatikan) koje imaju zastavu u obliku kvadrata

O Švajcarskoj

* Neposredna demokratija je veoma izražena u Švajcarskoj i građani mogu da usvoje ili odbace svaki zakon izglasan u parlamentu ukoliko skupe 50.000 potpisa u roku od 100 dana

* Muškarci u Švajcarskoj u proseku imaju najduži životni vek

* Zakon propisuje posebne takse za držanje pasa, a vlasnici imaju obavezu da prođu kurs pravilnog ophođenja prema ljubimcu

* Švajcarska je stalno u vrhu najsrećnijih zemalja na svetu