Predstavljamo vam četiri rase Rumunije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 10/02/2019

Predstavljamo vam četiri rase Rumunije

Ovi psi su džinovski čuvari stada, prelepi, pametni i požrtvovani.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Bukovina

Rasa koja se prirodno razvila na rumunskim Karpatima, u Bukovini. Pretpostavlja se da je srodnik ovčara poput tornjaka, hrvatskog planinskog psa i bugarskog karakačana. U Rumuniji je veoma cenjen i najviše se koristi za čuvanje imovine.

To su veliki i snažni psi, robusni, stamene građe. Prosečna težina im je oko 75 kilograma, a prosečna visina oko 70 centimetara. Imaju veliku glavu sa izraženom njuškom, sitne, tamne i bademaste oči. Na snažnom vratu imaju krzno koje formira grivu. Na glavi se nalazi kratka dlaka, dok je ostatak tela prekriven duplim gustim krznom koje zahteva povremeno četkanje da se ne bi ućebalo. Rep im je dugačak, visoko postavljen i takođe prekriven gustim krznom. Najčešće su bele boje sa izraženim crnim flekama ili flekama boje peska.

Bukovina je inteligentan i veseo pas, druželjubiv i odan gazdi i porodici, uživa u igri sa decom ali je vrlo sumnjičav prema neznancima. Najbolje se oseća u velikom ograđenom dvorištu. Odličan je čuvar za stada i dvorišta. Noću voli da patrolira.

Karpatski ovčar

Ovo je rumunska rasa koja je prirodno nastala u dolinama Dunava na Karpatskim planinama. U današnje vreme je veoma rasprostranjena širom Rumunije i najčešće se koristi za čuvanje ljudi i imovine. Psi ove rase su snažni, s masivnim telom, jake muskulature i širokog grudnog koša. Imaju snažan vrat, veliku glavu sa izraženom njuškom i malim crnim očima. Uši su im postavljene malo više u odnosu na vrh glave, zaobljene i povijene. Krzno im je, kao i kod drugih ovčara, duplo s kratkim i gustim unutrašnjim slojem i gustim ali ravnim i čekinjastim spoljašnjim slojem, a zahteva samo povremeno četkanje. Najčešće su sivkaste boje, tamniji na leđima i svetliji sa strana i na grudima. Ovo su veoma hrabri, smireni i poslušni psi. Privrženi su vlasniku i porodici, ali nepoverljivi prema neznancima. Izuzetnu hrabrost pokazuju kada se suprotstavljaju predatorima poput medveda, vukova i risova. Otporni su na hladne vremenske uslove i najbolje se osećaju napolju na velikom ograđenom prostoru. Jedna od retkih rasa koje skoro da nemaju nikakve zdravstvene probleme.

Korbi

Ova rasa je nastala u južnim Karpatima (Transilvaniji), a ime je dobila po svom izrazito crnom krznu – „corb” na rumunskom znači gavran. Rumunski korbi je velika pasmina, snažne muskulature sa širokim grudima. Ovi psi imaju veliku glavu sa izraženom njuškom i sitnim očima boje ćilibara. Takođe imaju snažan vrat sa krznom koje formira grivu i kitnjast rep. Kada je pas miran, rep je spušten i doseže do nivoa skočnog zgloba, a kada je na oprezu, rep je podignut i može preći nivo leđa. Gusto dvoslojno krzno ga čini otpornim na loše vremenske uslove. Crne je boje sa mogućim belim flekama na grudima i nogama. Ako dosta vremena provodi na suncu, crno krzno dobija crvenkasti odsjaj. Ovi pri su veoma pametni i hrabri, ali mirni i poslušni. Odani su vlasniku i porodici, ali oklevaju s nepoznatima. Imaju karakterističan lavež koji se može čuti s velike udaljenosti. Korbija je lako trenirati jer je ponizan i voli da udovolji vlasniku. Odličan je čuvar stada ali i dvorišta i voli da se igra sa decom. Sposoban je da se suprotstavi medvedima i vukovima.

Mioritik

Ovo je verovatno najstarija rumunska rasa pasa, čije poreklo datira još iz keltskog doba – postoje dokazi da su keltska plemena tokom migracija pratili psi slični ovom ovčaru. I u današnje vreme ova rasa je veoma popularna u Rumuniji ali i u Moldaviji, i to zbog svog impozantnog izgleda i hrabrosti. Neki smatraju da je ovo jedina rasa koja može da preživi napad medveda.

Ovaj pas je robusne građe, skladnog tela i nije debeo. Glava mu je velika sa nešto kraćom njuškom. Oči su srednje veličine i braon boje, uši su takođe srednje veličine, visoko postavljene, zaobljene i spuštene, a čupavi rep u stanju opreza je visoko podignut, iznad nivoa leđa, ali nikada nije savijen na leđima. Duplo krzno mu omogućava lako prilagođavanje promenama vremena. Spoljašnje krzno je gusto, čekinjasto i pomalo talasasto, a dugačko je između osam i 16 centimetara. Ovo krzno zahteva stalnu negu još od rođenja. Četkanje jednom nedeljno je obavezno, a još češće u periodu linjanja, kada ova rasa izgubi mnogo krzna. Takođe, neophodno je uklanjanje viška dlake sa šapa i u ušima. Tipične boje su bela, siva ili bela s preciznim sivim ili crnim flekama. Mioritik je inteligentan, živahan i druželjubiv sa skoro svima, a naročito s decom. Privržen je jednom gazdi i njegovoj porodici, a može da prihvati i njihove prijatelje, čak i njihove ljubimce, ali je oprezan sa neznancima.

Lokacija

Rumunija je država u jugoistočnoj, a delimično i u srednjoj Evropi. Na istoku izlazi na Crno more, a graniči se na jugu sa Bugarskom, na jugozapadu sa Srbijom, na severozapadu sa Mađarskom, na severu sa Ukrajinom i na severoistoku sa Moldavijom. Površina Rumunije iznosi 238.391 kvadratni kilometar, i po tome je 78. država u svetu, a u Evropi 12. Glavni i najveći grad Rumunije je Bukurešt, a ostali veći gradovi su Brašov, Temišvar, Kluž-Napoka, Konstanca, Krajova i Jaši.

Da li znate… da je Rumunija peta zemlja na svetu po ispijanju alkohola i da svaki njen građanin u proseku godišnje popije 14,4 litra čistog alkohola

Brojka

3.500 tona kristala nalazi se u zgradi Parlamenta u Bukureštu

Nekoliko reči o Rumuniji

  • Jedna od najvećih železničkih mreža se nalazi u Rumuniji sa impresivnih 22.298 km pruga
  • U Rumuniji se nalazi najveća zastava na svetu, koja je dugačka 349 metara i široka 227 metara
  • U mestu Sapanca nalazi se „veselo groblje” poznato po jedinstvenim nadgrobnim spomenicima koji su obojeni živopisnim bojama