Leto je idealno vreme za kulinarske đakonije jer su pijace pune zdravog i ukusnog voća i povrća. Stižu predlozi, isprobajte, i javite nam utiske!
Piše: Petmagazine.rs
Jabuka, borovnice, kuvana jaja, šargarepa, slatki krompir, grčki jogurt… Sve su to namirnice koje naši psi smeju da jedu, pa zasucite rukave i napravite im poslastice koje će ih obradovati, usrećiti njihova nepca i stomačić i koje će ih rashladiti tokom ovih vrelih dana.
Sastojci: jedna i po šolja ovsenog brašna, polovina šolje sosa od jabuka (koji ste sami napravili, bez dodataka, samo kuvanjem), četvrtina šolje rendane šargarepe, light jogurt, dve kašike čija semena, bundevinih semenki ili semenki suncokreta
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni, a u veliku činiju ubacite sve sastojke i dobro ih umešajte varjačom ili mikserom dok smesa na bude kompaktna. U pleh stavite papir za pečenje, a na pleh silikonske modle za kolačiće. Ispunite svaku modlu smesom i pecite oko 45 minuta. Ako vaš pas voli hrskave nagradice, pecite ih dodatnih 30 minuta na nižoj temperaturi.
Sastojci: šoljica seckanog spanaća (svežeg ili zamrznutog), sedam većih jaja (umućenih), trećina šoljice mleka s najmanjim procentom mlečne masti, polovina šoljice čedara ili sira po izboru (koji vaš pas voli da jede), polovina sveže crvene paprike (iseckane). Možete dodati i tikvice, brokoli, kelj… sve što vaš pas voli da jede.
Priprema: U činiji umešajte sve sastojke, blago nauljite pleh za mafine maslinovim uljem i ispunite ga smesom do ¾ dubine. Pecite od 15 do 18 minuta, dok ne vidite da su narasli i da su jaja termički obrađena. Kada se ohlade, poslužite ih psu.
Sastojci: osam šargarepa (opranih i oljuštenih), dve kašike putera od kikirikija, jedna i po šolja ovsenog brašna. Opciono – možete dodati kašiku meda.
Priprema: Iseckajte šargarepu i kuvajte je na tihoj vatri. Kada omekša, ispasirajte je viljuškom ili napravite pire u blenderu. Sačuvajte vodu u kojoj se kuvala. Dodajte puter od kikirikija i med, a potom ih umešajte s šargarepom. Dok miksujete ili mešate smesu, dodajite lagano brašno i vodu u kojoj se kuvala šargarepa dok ne dobijete smesu nalik na testo. Stavite je u činiju i pokrijte folijom i neka odstoji najmanje jedan sat. Podelite testo na tri jednaka dela, i držite ga malo u frižideru (tokom 30 minuta), jer se tako neće lepiti. Razvucite testo na radnoj površini i odvajajte modlom ili rukama zalogaje debljine oko dva centimetra. Stavite papir za pečenje u pleh, poslažite zalogaje i pecite od 30 do 45 minuta na 180 stepeni. Od ove količine možete napraviti oko 100 zalogaja.
Smrznuta poslastica sa nanom
Grčki jogurt sadrži probiotike, nana osvežava dah, a med je pun antimikrobnih sastojaka – tako pas dobija dobru, rashlađujuću poslasticu.
Sastojci:
140 g grčkog jogurta
¼ šolje sveže nane
¼ šolje meda
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i dobro ih umešajte. Sipajte smesu u silikonske modle do otprilike ¾ dubine. Ostavite ih u zamrzivaču oko dva sata ili dok se potpuno ne smrznu. Ovu poslasticu svom psu možete davati za svež dah, ali i kao odličnu poslasticu za rashlađivanje tokom vrelih dana. Paziti na pse koji automatski gutaju hranu – u tom slučaju, ovakve poslastice bi trebalo izbegavati.