Popularnost serije “Igra prestola” ugrozila pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
igra prestola i psi
Od Dijana Đukić - 09/07/2018

Popularnost serije “Igra prestola” ugrozila pse

Verovatno je prva pomisao koja vam je pala na pamet nakon čitanja ovog naslova bila – kakve veze jedno ima s drugim?

Međutim, prema pisanju američkog portala The Dodo, obožavatelji ove serije poslednjih godina masovno kupuju sibirske haskije, a potom ih napuštaju.

Izvor: Petmagazine.rs, Foto: Shutterstock

Svi koji su odgledali barem jednu epizodu ove popularne serije, zaljubili su se u prelepe životinje nalik vukovima (direwolves) koje se u seriji pojavljuju. Psi koji su zapravo “glumci” nisu sibirski haskiji već severni inuitski psi koji im veoma sliče.

Popularnost sibirskih rasa pasa

Zbog velike popularnosti serije, objašnjavaju američke kolege, građani širom SAD poželeli su sibirske pse u svom domu, ali nakon što bi početna fascinacija i oduševljenje splasnuli, ostavljali bi ih u prihvatilištima za nezbrinute životinje.

Od 2011. godine, otkako se serija prikazuje, podaci pokazuju da su stotine sibirskih haskija, mešanaca ove rase i drugih sibirskih pasa ostale bez doma, jer su ih vlasnici napustili. U poslednje tri godine kako kažu u azilima širom SAD, udvostručio se broj napuštenih pasa navedenih rasa.

Masovno napuštanje pasa

Mnogi se pitaju kako smo seriju i napuštanje pasa doveli u vezu, ali simptomatično je da se najveći broj sibirskih pasa o kojima brinemo zovu Ice (led), Snow (sneg), Sansa (lik iz serije), Ghost (duh) – takođe ime jednog od “vukolikih” pasa iz serije.

Kada to znamo – jasno nam je da su njihovi vlasnici ljubitelji popularne serije – objašnjavaju u jednom kalifornijskom azilu.

Veliki problem je, kako kažu zaštitnici životinja, i u tome što na ekranu ovi psi izgledaju prelepo, moćno, nalik vukovima, a mnogi bi želeli ovaj dašak “divljine” u svom domu. Međutim, pre kupovine psa oni se uopšte ne informišu o rasi, niti o tome da li je to pravi pas za njih.

Aktivne, radne rase pasa

Kako objašnjavaju stručnjaci, sibirski haski kao i druge sibirske rase su veoma aktivni psi, puni energije koji zahtevaju dosta fizičke aktivnosti, ali i mentalne stimulacije tokom dana. Ovo nije pas kome može da bude dosadno, potrebni su mu jednako aktivni vlasnici s kojima će trčati i šetati, i koji ga neće satima ostavljati samog kod kuće.

U kalifornijskom azilu koji prihvata samo sibirske rase, trenutno se nalazi 40 pasa kojima je potreban dom, a koje su vlasnici napustili u prethodne tri godine. Svake godine sve ih je više, a najčešće u azil dolaze u uzrastu od 18 meseci do dve godine.

Želite psa? Najpre se informišite

Najvažnija poruka koju ovi poražavajući podaci nose jeste da odluka da dovedete psa u dom ne sme biti impulsivna.

Pas nije igračka koja će vam vremenom dosaditi – pas je živo biće i član porodice, prema kojem se tako treba i odnositi, svakog dana.

Takođe, pre nego odaberete rasu, nemojte svoj izbor zasnivati na izgledu ili popularnosti rase, već se dobro informišite i porazmislite o načinu i dinamici vašeg života.