Pet-frendli letovanje u Srbiji - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pet frendli leto u srbiji
Od petmagazine.rs - 21/07/2020

Pet-frendli letovanje u Srbiji

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, našim čitaocima savetuje da sa svojim mezimcima ovog leta posete Zlatibor, Kopaonik, Taru, Vrnjačku Banju, Staru planinu, Frušku goru, Srebrno jezero… jer osim pet-frendli smeštajnih kapaciteta, nude i različite sadržaje za uživanje sa psima poput uređenih pešačkih i biciklističkih staza.

Tekst: Ivana Labović (magazin „Pas“), Foto: TOS, Shutterstock

Epidemija bolesti COVID-19 mnogima je poremetila planove za odmor ovog proleća i leta, jer je još uvek neizvesno u koje zemlje ćemo moći da putujemo, kada će i pod kojim uslovima to biti moguće. To, međutim, uopšte ne mora biti loša vest, jer je ovo idealna prilika da bolje upoznamo svoju zemlju i uživamo u prelepim planinama, jezerima, etno-selima, banjama… 

Dobra vest je, s druge strane, da je u našoj zemlji aktuelna kampanja „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju” u okviru koje je građanima na raspolaganju dodatnih 400.000 vaučera za odmor u Srbiji i za njima vlada veliko interesovanje.

Predlozi za odmor sa psom

Zato smo u ovom broju našeg magazina odlučili da vam damo nekoliko predloga gde biste narednih nedelja i meseci mogli da se zaputite sa svojim ljubimcima, s obzirom na to da je sve više hotela i privatnih smeštaja širom Srbije otvorilo svoja vrata mačkama i psima.

A ko će bolje znati da dâ preporuku od Marije Labović, direktorke Turističke organizacije Srbije i ponosne vlasnice jednog živahnog vipeta Frenkija, s kojim rado i često putuje po Srbiji.

Pet-frendli destinacije u Srbiji

Kopaonik
Kopaonik

Koje su to destinacije u našoj zemlji idealne za posetu u društvu kućnih ljubimaca?

‒ Destinacije koje bih ja izdvojila, a koje pored velikog broja smeštajnih kapaciteta koje su pogodne za boravak sa kućnim ljubimcima imaju i mogućnost za aktivnosti u koje je moguće uključiti i ljubimce (poput obeleženih pešačkih i biciklističkih staza) jesu Zlatibor, Kopaonik, Tara, Vrnjačka Banja, Stara planina, Fruška gora, Srebrno jezero… Ono na šta je potrebno obratiti pažnju jeste da se u sve više manjih destinacija otvaraju smeštajni kapaciteti koji prihvataju goste s njihovim ljubimcima. Iako su neke od ovih destinacija poznate po zimskoj ponudi, one imaju i bogatu ponudu aktivnosti i za letnji odmor – kaže naša sagovornica.

Spisak pet-frendli destinacija u Srbiji

Na kom mestu vlasnici kućnih ljubimaca mogu da se informišu o tome koji su smeštajni objekti pet-frendli?

– Informacije o tome koji smeštajni objekti prihvataju goste sa kućnim ljubimcima možete pronaći na sajtu Turističke organizacije Srbije (www.srbija.travel), u rubrici Smeštaj. Kod svih objekata, u delu koji se odnosi na pogodnosti, naznačeno je da li objekat prihvata i kućne ljubimce.

Pet-frendli turizam u Srbiji

srebrno jezero
Srebrno jezero

Pre nekoliko godina Zlatibor i Palić prednjačili su kada je u pitanju smeštaj gostiju sa kućnim ljubimcima, ali sada su to i Divčibare, Fruška gora, Zlatar, Tara, Kopaonik, kao i banje – Vrnjačka, Sokobanja…  Da li možemo reći da je pet-frendli turizam u usponu u Srbiji s obzirom na to da sve više hotela, a ne samo privatnih smeštaja, otvara svoja vrata psima i mačkama?

– Da, apsolutno je u usponu. Odnos prema kućnim ljubimcima se izmenio u prethodnom periodu, ljudi ih smatraju delom porodice i žele da provode odmor u njihovom društvu. To su prepoznali i vlasnici smeštajnih kapaciteta i prilagodili su ponudu tome. Manji smeštajni objekti su se brže prilagodili tražnji, ali smo svedoci toga i da veliki lanci prihvataju ovaj trend i gostima nude pakete smeštaja sa ljubimcima. Sve je više i restorana koji su pet-frendli, što je važno za ponudu jedne destinacije – kaže Marija Labović.

Pet-frendli objekti

Šta sve podrazumeva jedan pet-frendli objekat ili turistička destinacija?

– Osim ponude smeštajnih kapaciteta, važno je i da je ponuda na destinaciji prilagođena ovoj vrsti turizma. Da ima veterinarske usluge, da postoji mobilijar, npr. dovoljan broj česama koje su prilagođene i ljubimcima, parkovi prilagođeni za kućne ljubimce, plaže gde mogu da se kupaju…

Marija Labović i ljubimac Frenki

Marija Labovic

U kojim ste sve mestima boravili sa porodicom i ljubimcem Frenkijem koja biste preporučili našim čitaocima, i ima li onih kojima se uvek rado vraćate?

– Vikendom veoma često obilazimo lokalitete u blizini Beograda – Avalu i Kosmaj, gde su i ugostiteljski objekti pet-frendli. Kada govorimo o destinacijama koje nam nisu daleko od kuće, moja topla preporuka je i Zornića kuća, u selu Baćevac. Osim celodnevnog sadržaja, postoji i mogućnost noćenja, idealan beg za vikend iz grada. Kada su u pitanju duži odmori, imali smo predivan odmor u Sokobanji, takođe na Rtnju koji je bogat stazama za pešačenje – idealno za rekreaciju sa ljubimcima. Ko želi da obiđe više destinacija, može da poveže obilaske Orašca, Aranđelovca, Topole i Oplenca sa predivnim smeštajem na obroncima Rudnika u Zdravkovcu. Zanimljivo je obići i Staru planinu, ali iz pravca Pirota. Divno smo se proveli i na Fruškoj gori, a ove godine planiram da u Donjem Podunavlju provedemo nekoliko dana, kao i na Tari i jezeru Perućac – savetuje naša sagovornica.

Vaučeri za odmor u Srbiji

U kampanji „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju” građanima je na raspolaganju dodatnih 400.000 vaučera za odmor u Srbiji. Imate li možda već informaciju kako protiče prijavljivanje i da li za ovu pogodnost vlada veliko interesovanje građana?

Naša promotivna kampanja za cilj ima podršku domaćem turizmu. Trudimo se da obilaskom Srbije i pokazivanjem prirodnih lepota i kulturno-istorijskih spomenika pomognemo turistima da se lakše odluče koje bi destinacije u Srbiji voleli da posete. Interesovanje građana za vaučere je veliko. Za samo pet dana podneto je 24.000 prijava. Najviše zahteva do sada je podneto za smeštaj u Prolom banji, dok je na drugom mestu Lukovska banja. Najviše prijava do sada su podneli penzioneri.

Prijava za vaučer

Kako izgleda postupak prijave za vaučer i ko sve ima mogućnost da aplicira?

– Prijave građana za korišćenje vaučera za godišnji odmor u Srbiji, moguće je podneti od srede 13. maja 2020. godine na šalterima JP „Pošta Srbije” u celoj zemlji. Građanima Srbije na raspolaganju je 400.000 novih vaučera, koje je moguće iskoristiti do 20. novembra ove godine. Jedan vaučer vredi 5.000 dinara i može se iskoristiti isključivo za smeštaj u Srbiji u trajanju od najmanje pet noćenja. Proširena je mogućnost korišćenja vaučera za smeštaj u ugostiteljskim objektima u celoj zemlji, bez izuzetka (do sada su bili izuzeti Beograd i Novi Sad), a povećan je limit primanja za radno angažovana lica, kao i za ratne vojne invalide i civilne invalide rata sa 60.000 na 70.000 dinara. Pravo na vaučere imaju i studenti prvog, drugog i trećeg stepena – objašnjava Marija Labović.

Mezimac Frenki

Marija Labović otkrila nam je i kako se odlučila baš za vipeta, malog engleskog hrta koji u punom trku može razviti brzinu do 56 kilometara na sat, vrsnog pomagača lovaca, ali i predivnog kućnog mezimca, poznatog po svojoj prijateljskoj naravi.

– Odlučili smo se za baš za vipeta iz nekoliko razloga. Vipeti su blage naravi, veoma su graciozni i praktični su za držanje u stanu. Inače su veoma čisti psi, ne linjaju se, retko laju, veoma su druželjubivi, i imaju izrazito blag, skoro neutralan miris. Frenki je velika mazulja, čime nas je potpuno osvojio, druželjubiv je i dobroćudan, privržen porodici i teško podnosi odvajanje od nje. U prirodi je živahan i, naravno, izrazito sprinterski brz. To je naš lični Jusein Bolt, koji ostavlja bez daha sve u parkiću dok ga gledaju kako graciozno juriša – kaže naša sagovornica.