Obeležavamo Međunarodni dan pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 26/08/2021

Obeležavamo Međunarodni dan pasa

Danas je Međunarodni dan pasa, koji se obeležava svake godine, 26. avgusta prema inicijativi aktivistkinje Kolin Pejdž

Piše: Petmagazine.rs

Cilj ovog dana jeste jačanje svesti kod građana o važnosti zaštite ljubimaca kao i podsećanje da je njihova vrednost u društvu neizmerna.

Pas je čovekov najbolji prijatelj, a mnogi kažu i sinonim za vernost i bezuslovnu ljubav. Odigrali su važnu ulogu u razvoju ljudskih zajednica, a današnja istraživanja nam govore da nema boljeg “leka” od kućnog ljubimca. Deca koja su rasla sa psima su mnogo društvenija, lakše se snalaze u kontaktu sa drugima i popularnija su u društvu.

Svoju odanost prema vlasniku pokazuju kroz neprestanu brigu i privrženost, a mi vam na njihov dan donosimo par zanimljivih činjenica:

1. Najpopularniji pas na svetu je ‒ mešanac. Iako postoji toliko različitih rasa, mešanci su ipak najbrojniji kućni ljubimci. A kada je o rasnim psima reč, u Srbiji ubedljivo prvo mesto na listi omiljenih pas, i to već decenijama, drži – nemački ovčar.

2. Psi su pametniji od mačaka, barem prema broju neurona u mozgu, kažu naučnici. Suzana Herkulano-Houzel, poznata naučnica sa Univerziteta Vanderbilt, iznela je nedavno podatak da psi imaju oko 530 miliona neurona, a mačke “samo” 250 miliona.

3. Veliki engleski hrt je ubedljivo najbrži pas na svetu, koji u trku dostiže čak 72 km/h. To i ne čudi kada se zna da je ova rasa odgajana kako bi gonila zečeve, lisice i jelene.

4. Jedna pseća godina nije isto što i sedam ljudskih, kako se to često kaže i u šta se i dan-danas veruje. Životni vek pasa zavisi od njihove veličine, te veliki psi žive znatno kraće od malih.

5. U mnogobrojnim studijama u kojima su naučnici ispitivali odnos između dece i pasa, utvrđeno je: da se deca, a posebno devojčice koje imaju pse, radije “poveravaju” ljubimcu nego braći i sestrama; deca kojoj je nešto bilo uskraćeno tokom odrastanja, bilo usled bolesti, razvoda roditelja ili neke vrste nestabilnosti, po pravilu imaju jaču vezu s ljubimcem nego sa svojim vršnjacima; mališani koji imaju kućnog ljubimca brže razvijaju saosećajnost, odgovornost i disciplinu. Studije pokazuju i da čitanje naglas pred ljubimcem pomaže klincima da steknu više samopouzdanja i umanje strah od javnog nastupa u školi.

6. Prema rečima nekih naučnika, psi su zapravo odgovorni za napredak čovečanstva i evoluciju čoveka. Naime, kako objašnjavaju, psi su nam pomagali u lovu, čuvali stoku, i tako omogućili razvoj poljoprivrede, a pružali su nam i dragocenu zaštitu od divljih životinja, čime su nam dali prostora i vremena da civilizacija uznapreduje.

7. Psi komuniciraju među sobom lavežom i režanjem, ali najčešće, njihova komunikacija je neverbalna.

Related Posts