Nero je „živi zid“ za švercere - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
nero sluzbeni pas
Od petmagazine.rs - 18/10/2019

Nero je „živi zid“ za švercere

Ovaj predivni belgijski ovčar-malinoa je na našim graničnim prelazima tokom dve godine rada otkrio na desetine krijumčara duvana i njegove kolege kažu da nikada ne omane u svom zadatku.

Tekst: magazin “Pas”, Foto: Teodora Ćirić

Zahvaljujući nepogrešivom njuhu službenog psa Nera, srpski carinici su u saradnji sa policijom 17. jula ove godine, na graničnim prelazima Horgoš i Horgoš 2, u dva navrata sprečili krijumčarenje više od 2.000 paklica cigareta. Iako su u oba slučaja vozači i putnici u automobilima carinicima rekli da nemaju ništa da prijave, Nero je oba puta ukazao na to da su putnici u prvom slučaju sedeli na skrivenom tovaru, a u drugom iza zadnjih sedišta, u podu automobila, prenosili paklice cigareta.

I to su samo poslednja dva slučaja koja je Nero uspešno rešio. U protekle dve godine, koliko je ovaj prelepi belgijski ovčar malinoa zaposlen u našoj carini, otkrio je veliki broj švercera i tako sprečio krijumčarenje duvanskih proizvoda preko srpske granice. Kako kažu njegove kolege, Nero nikada ne omane, te tako predstavlja svojevrsni „živi zid“ za švercere.

Baš iz tog razloga zaslužio je da se nađe na stranicama našeg magazina, a ovog umiljatog četvoronožnog „carinika“ lično smo upoznali u zgradi Uprave carina u Novom Beogradu.

Mlad odsek

Odsek za carinsku kontrolu uz upotrebu službenih pasa pri Upravi carina oformljen je u maju 2017. godine, i Nero je jedan od zaposlenih pasa, obučen za detekciju duvana i duvanskih proizvoda.

Pravo ime mu je Neron, ali mi ga iz milošte zovemo Nero. Svi psi koje imamo došli su kod nas kao donacija, pa tako i Nero, kao poklon duvanske kompanije Japan Tobacco International. Trenutno osim Nera imamo i ženku Heru koja je dar iste kompanije, i koja je takođe obučena za detekciju duvanskih proizvoda. U trenažnom procesu imamo još dva psa, labradora po imenu Parker i štene crnog labradora po imenu O’Nil koji se sa svojim vodičem trenutno nalazi u Francuskoj, kod njihove carinske administracije na obuci – kaže za naš magazin Rade Knežević, pomoćnik direktora u sektoru za kontrolu primene carinskih propisa.

Posao je igra

Iako biste na prvu loptu možda pomislili da je psima ovo težak i naporan zadatak, istina je zapravo potpuno drugačija. Psi nisu svesni ozbiljnosti posla koji obavljaju, već ga doživljavaju kao igru nakon koje sledi nagrada.

  • Naši psi koji rade na suzbijanju ilegalnih proizvoda, cigareta i narkotika, obučeni su da po mirisu pronađu skrivenu krijumčarenu robu i da reaguju, odnosno, da kolegama ukažu da putnici u svojim vozilima švercuju duvan ili narkotike. Za njih je ovaj posao velika igra, svojevrsna simbioza između psa i čoveka, odnos gde se čovek i pas igraju. Pas otkrije to za šta je obučen i dobije svoju nagradu, a to je njegova najomiljenija igračka i igra sa svojim vodičem – objašnjava Knežević.
sluzbeni pas uprave carina

Stigao iz Rumunije

Neron je u našu zemlju stigao iz Rumunije gde je obučavan, pa nas je zanimalo koliko je brzo naučio srpski jezik.

  • Prvih godinu dana je radio na rumunskom jeziku, odnosno komande su mu davane na tom jeziku, ali uspeli smo Nerona da naučimo srpskom i veoma brzo je postao Srbin – kaže s osmehom Rade Knežević. – O’Nil se trenutno nalazi u Francuskoj i naš vodič zadužen za njega je bio dužan da nauči francuski jezik, jer će ovaj labrador sve komande dobijati na francuskom.

Ništa mu ne promiče

Koliko je ovaj predivni pas dobar i nepogrešiv radnik, najbolje svedoči jedan od slučajeva kada je švercere otkrio kad nije bio na dužnosti.

  • Ova priča samo potvrđuje koliko je Nero dobar pas na terenu. Njegov vodič Milan i on su završili smenu i krenuli na večeru, napuštali su granični prelaz. Dok su odlazili sa posla, vozilo koje se približavalo prelazu prošlo je u mimohodu pored njih, brzinom između 40 i 50 kilometara na sat. Neron je u tom mimohodu, i pri tolikoj brzini vozila, uspeo da „uhvati“ miris robe koja je bila sakrivena u bunkerima tog automobila. Uspeli su da stignu vozilo i našli su sakrivenu robu – kaže Knežević za magazin „Pas“.

Aktivna reakcija

Prema rečima našeg sagovornika, psi koji su zaposleni na našim graničnim prelazima obučeni su da aktivno reaguju kada otkriju miris.

  • To čine grebanjem prednjim šapama, blagim režanjem i lajanjem u smeru mesta gde su otkrili miris. Postoje dva pristupa prilikom treninga, a to su da psa obučite za aktivnu ili pasivnu reakciju. Kod ove druge, kada pas pronađe mesto gde je nešto sakriveno, samo sedne i umiri se. Naši psi su obučeni za aktivno reagovanje, pa kada obiđu vozilo i otkriju mesto gde se nešto nalazi, grebu i laju i tako daju signal svom vodiču – objašnjava Knežević.

Umiljat

Da su carinski psi sve samo ne agresivni i opasni, uverila se i naša ekipa kada smo upoznali Nera kojeg smo, moramo priznati, „ugnjavili“ maženjem i tepanjem. On je sve to, kao pravi profesionalac, ali pre svega kao najbolji čovekov prijatelj, stojički podneo i uzvratio nam mahanjem repom.

  • Ovi psi su umiljati, oni nisu obučeni za napad i odbranu, jer to nije strateški dobro. Mi smo Uprava carina i naš posao se odvija na graničnim prelazima gde prolazi mnogo ljudi i dece. Umiljat je i ko god želi s njim da se poigra i da se pomazi on je presrećan. I deca se igraju s njim. On živi lep i srećan život, i to je prvo i osnovno što moramo da mu obezbedimo. Zdrav život. Ovi psi imaju redovne veterinarske preglede, aktivni su i moraju da ostanu u formi, jer je posao koji rade veoma zahtevan. On se zavlači ispod vozila, podiže na visinu, pregleda automobile, kombi vozila, autobuse, kamione… Ali budite sigurni da on uživa u životu i da je srećan, što se, mislim, jasno i vidi kada ga upoznate – naglašava naš sagovornik.
nero sluzbeni pas

Radno vreme

Prema Kneževićevim rečima, Nero baš kao i ostali službeni psi na graničnim prelazima nema fiksno radno vreme.

  • Oni rade prema osećaju, odnosno, prema proceni njihovih vodiča. Pas je živo biće i može imati loš dan, odnosno, dan kada nije raspoložen da radi. Kada jeste, njegovo radno vreme je nekad i po ceo dan. Mi slušamo njih i pratimo njihovo ponašanje. Nero je naš četvoronožni kolega i tako se i ophodimo prema njemu.

Razigran i umiljat

Upoznali smo tog dana u Upravi carina i Nerovog vodiča Milana, koji za njega, razume se, ima samo reči hvale. Zanimalo nas je kakav je Nero kod kuće, kada završi svoj radni dan.

  • On je u principu isti kao i svi drugi psi. U kući je kao član porodice, što se na njemu i vidi, miran je, tih i nije agresivan. Obožava da se druži sa decom. Hranimo ga kvalitetnim granulama, i izbegavamo da mu dajemo meso zbog toga što se dogodi da u vozilima na granici bude hrane, pa da mu ne odvuče pažnju prilikom radnih zadataka – objašnjava Milan.

Druželjubiv

Iako su nam Nero i Milan prikazali kako to Nero otkriva duvan u automobilu, i tom prilikom nas uverili da je nepogrešiv i fokusiran kao pravi pravcati profesionalac, kada uspešno obavi zadatak, on je ponovo „običan“ pas koji obožava da se igra.

  • Kao što vidite, Nero uživa u igri i omiljena mu je igračka ova loptica na kanapu. Kod kuće ima drugara, labradora, i sjajno se slažu i igraju. Kada smo kod kuće, on zna da je to njegova teritorija i opušten je, ali kada smo na terenu, Nero samo prati gde sam ja.
Milan i Nero

Ne da se zbuniti

Rade Knežević ispričao nam je i da iako se krijumčari na sve načine dovijaju da prevare službene pse i carinike, to im teško polazi za rukom.

  • Kolege na veoma čudnim mestima pronalaze skrivenu ilegalnu robu, ali oni imaju iskustva da prepoznaju rizičnu rutu, rizična lica, govor tela vozača. I to radi čovek, kolega koji ide sa psom, jer pas to ne može da razluči. Kada vidimo odakle ide putnik, čiji je državljanin, koje je starosne dobi… mi odabiramo prevozno sredstvo koje nam deluje rizično i tek onda puštamo psa. Naravno da se krijumčari uvek trude da budu pet do deset koraka ispred nas, i da stalno iznalaze nova mesta na kojima će sakrivati nelegalnu robu. Takođe, i nove situacije kojima će zbuniti naše pse, ali to im do sada nije polazilo za rukom – ponosan je na ovu činjenicu naš sagovornik.

Igrom čuva bezbednost zemlje

Pomoćnik direktora u sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Rade Knežević istakao je za naš magazin da je Nero poseban službeni pas Uprave carina, jer je uspeo da spoji dve naizgled potpuno nespojive stvari.

  • Na prvom mestu, on svojim radom i u saradnji sa kolegama na granici štiti ekonomski i bezbednosni integritet naše države, a s druge strane on je najbolji pokazatelj ljubavi između čoveka i psa. Ljubav između Milana i Nerona, i njihova svakodnevna igra, utiču na to da svakoga dana daju svoj maksimum na poslu koji podrazumeva zaštitu naše zemlje.