Nemački ovčar i dalje na tronu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
nemački ovčari
Od petmagazine.rs - 12/08/2021

Nemački ovčar i dalje na tronu

Prema podacima Kinološkog saveza Srbije iz 2020. godine, nemački ovčar je i dalje najpopularnija rasa pasa u našoj zemlji. Ovog psa volimo zbog više razloga; osim što se ubraja među pet najinteligentnijih rasa koji u veoma kratkom roku može da savlada različite zadatke, oni su i omiljeni službeni pas širom sveta, i danas se angažuje u ratu, vojsci, policiji, kao čuvar stoke, ali i kao pomoć osobama s posebnim potrebama. Oni su divni ljubimci, i stručnjaci naglašavaju da ranom socijalizacijom, strpljivim radom i upornošću postaju stabilni psi koji će se odlično slagati sa ostalim životinjama, kao i sa decom. 

Evo šta možda niste znali o nemačkim ovčarima.

Promena imena

Pretpostavlja se da su preci nemačkog ovčara bili prisutni u Nemačkoj već u 7. veku. Iako im je glavna svrha bila čuvanje ovaca, oni su takođe istovremeno pazili i štitili pastirske stvari. Međutim, istorija nemačkog ovčara kakvu danas poznajemo počinje zvanično 1871. godine, kada je pruski konjički kapetan Maks von Stepanik, koji se danas smatra osnivačem ove rase, započeo ciljano uzgajanje ovih pasa.

Tokom Prvog svetskog rata nemački ovčar je postao simbol nacionalno-socijalističkog etosa. Nakon antinemačkog negodovanja u inostranstvu, Britanski kinološki savez promenio je ime rase u Alsatian Volf Dog ili u kasnijoj fazi jednostavno u Alsatian Dog kako bi se izbegla reč „Nemac“. I Američki odgajivački klub uklonio je „nemački“ iz imena pasmine 1917. godine, da bi mu tek 1930. godine vraćen stari naziv – nemački ovčar.

Ratni psi

Nemački ovčarski pas obučen je za rad za nemačku vojsku početkom 1900ih –  nosio je municiju, čuvao, delovao kao glasnik i vršio potragu i spasavanje. Junaštvo rase na bojnom polju tokom Prvog svetskog rata impresioniralo je čak i američke vojnike, koji su pse vraćali kući sa sobom i upravo u to vreme je popularnost pasmine počela da raste.

Boja

Iako se ponekad pojave štenci belog nemačkog ovčara, FCI (kinološka federacija) standard smatra da je bela boja nedostatak. Danas je jedini izuzetak Kanadski kinološki savez, koji i dalje prihvata bele nemačke ovčare u svojoj rodoslovnoj knjizi. Od 1911. godine FCI navodi Belog ovčara kao nezavisnu rasu pod imenom Berger Blanc Suisse.

Filmske zvezde

Pretpostavljamo da ste čuli za Rin-Tin-Tin, ali da li ste čuli za Etzel von Oeringen, poznatijeg kao „Snažno srce“? Bivši nemački policijski pas bio je jedna od prvih psećih filmskih zvezda, koji je „glumio“ 1925. godine u šest filmova, uključujući i remek delo „Beli očnjak“. Ovaj pas čak ima i zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Vodiči

Doroti Harison Eustis, trener pasa, bavila se tokom 1927. godine dresiranjem nemačkih ovčara za pse vodiče za slepe. Eustisov rad privukao je pažnju Morisa Franka, koji je ostao bez vida još kao dete i koji je u ovome primetio široko rasprostranjenu potrebu za talentovanim psima. On i Eustis osnovali su The Seeing Eie, prvu školu pasa vodiča u Americi. Do 1956. godine svaka država u Americi usvojila je zakon koji dozvoljava psima vodičima da prate svoje slepe prijatelje.

Related Posts