Nemačka vojska obučava pse da detektuju virus korona - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi otkrivaju virus korona
Od petmagazine.rs - 07/07/2020

Nemačka vojska obučava pse da detektuju virus korona

Nemački magazin Der Spiegel objavio je da je vojska ove zemlje počela da obučava pse za otkrivanje nove vrste virusa korona kod ljudi.

Autor: Anadolija; Izvor: N1; Foto: Shutterstock

U okviru projekta koji zajednički sprovode nemačka vojska i Fondacija Veterinarskih fakulteta u Hanoveru, stručno osoblje obučava pse u Centru za obuku pasa u gradu Ulmenu kako bi u ljudskoj pljuvačci mogli da detektuju virus korona.

U obuci učestvuje ukupno deset pasa – nemačkih ovčara, španijela i retrivera.

Pseći njuh

Ideja za projekat pojavila se budući da ovi psi ne samo da mogu da otkriju eksploziv ili drogu iz molekularnog sastava mirisa, već i osetiti razne vrste tumora i hipoglikemiju kod dijabetičara.

Nemački istraživači, uključeni u ovo istraživanje, optimistični su i očekuju na kraju pozitivan ishod projekta.

Iz Centra za obuku pasa kazali su da sve ide po planu i da se projekat sprovodi uspešno, napominjući da će dosta konkretnije rezultate imati u narednih nekoliko sedmica.

Službeni psi

Najmanje 300 nemačkih vojnih pasa širom sveta koristi se za otkrivanje eksploziva, droga i minskih sredstava.

Ipak, kako su pokazale dve naučne studije, postoji rizik da se i psi inficiraju budući da, iako u dosta retkim slučajevima, kućni ljubimci takođe mogu da se zaraze virusom preko ljudi.

Osim u Nemačkoj, pse u još nekim zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, Finska i Velika Britanija, obučavaju za otkrivanje COVID-19. Osim putem pljuvačke, virus se može detektovati i pomoću urina i znoja.