Najređe rase pasa na svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 14/04/2021

Najređe rase pasa na svetu

Mnogi će se pohvaliti da poznaju velik broj rasa pasa, no činjenica je da su retko čuli za baš sve. Neki žive u specifičnim podnebljima i slabije su rasprostranjeni po ostatku sveta, a neki se koriste strogo u određene svrhe, kao što je čuvanja ovaca, stoga je malo verovatno da ste za neke od takvih pasmina čuli ako se ne bavite tim poslovima.

Donosimo vam najređe pasmine na svetu, prema pisanju Petplana:

Norveški lundehund

Čudna i neobična rasa. Na svakom stopalu ima šest prstiju, a glavu unazad može saviti gotovo toliko da njuškom dotakne leđa. Lundehund je u Norveškoj prvobitno korišćen za hvatanje specifičnih ptica koje žive na severnim obalama, i to zbog svoje veštine u penjanju po klisurama. Gotovo je izumro tokom Drugog svetskog rata, no norveški uzgajivači uspeli su održati pasminu na životu. Zbog svoje energije i ličnosti odličan je ljubimac za aktivnije porodice koje vole avanture, istraživanja i česte duge šetnje. 

Azavak

Azavak ili saharski hrt afrički je pas smeđe boje ili boje peska. Prepoznaćete ga po mršavom i gipkom telu, i kraljevskom držanju. Poznat je kao vrlo nežna i privržena porodici rasa. Prema strancima je nepoverljiv, ali ljude s kojima živi obožava. Potrebno mu je najmanje pola sata trčanja ili aktivne igre svakodnevno, a budući da dolaze iz pustinje uživaće u toplim danima. Iz istog razloga zimi će im trebati odeća jer ne podnose hladnoću. 

Vidraš

Vidraš je, kako mu ime i govori, stvoren za lov na vidre, no izuzetno je privržen, razigran i veran kućni ljubimac. Uši su mu dugačke i opuštene, dlaka oštra, a njuška dugačka. Oni se prvi put spominju u dokumentima engleskog kralja Džona iz 13. veka, a danas su gotovo na granici izumiranja.

Mudi

Ova mađarska rasa koristila se uglavnom za čuvanje stoke i ovaca, a danas ih je u svetu manje od hiljadu. Retko ih možete videti izvan Mađarske i okolnih zemalja, a rasa je navodno nastala u 19. veku od pulina.

Oni su izuzetno energični i traže puno aktivnosti. Pametni su i dugog životnog veka, ali treba znati i da se od vlasnika očekuju puno truda i opreza jer se s drugim psima ne slažu baš najbolje.

Related Posts