Misterija crnih tačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 08/05/2023

Misterija crnih tačaka

Nijedna rasa pasa nema pegave jezike kao deo njihovog standarda rase. Najbliži izuzetak je čau čau, koji, u svom čistokrvnom obliku, uvek ima pigmentiran jezik

piše: petmagazine.rs

Da li ste primetili, kada vaš pas otvori usta tokom čišćenja zuba ili dok vas “ljubi“ ili dok samo pokazuje svoje luckasto ponašanje, crne tačke na njegovom jeziku? Bilo da su tu bile ceo njegov život ili su se pojavile naizgled preko noći, verovatno ste se pitali šta ih je izazvalo – i da li postoji razlog za brigu. Dakle, da li treba da budete zabrinuti zbog crne tačke ili više njih na psećem jeziku?

Imamo dobre vesti za vas. Ako ste ikada primetili jednu ili više crnih tačaka na jeziku vašeg psa, odmah da vam kažemo da mesta za brigu nema. One su obično ništa drugo do pigmentacija i potpuno su bezopasne. Vaš pas može čak biti rođen sa jednom ili više crnih tačaka na jeziku, ili se mogu razviti u odraslom dobu ljubimca.

Zašto neki psi imaju crne tačke na jeziku?

Ako postoji evoluciona zagonetka o tome zašto neki psi imaju crne mrlje na jezicima, ona će, nažalost, ostati nerešena. Ove crne tačke nemaju poznatu funkciju. Dok su neke genetske osobine kod domaćih pasa, kao što su duge njuške, ostale kroz vekove selektivnog uzgoja, a druge imaju evolucione korene, crni ili pegasto-crni jezici ne nude nikakvu očiglednu prednost ili nedostatak psu. Oni takođe ne utiču na čulo ukusa vašeg ljubimca.

Međutim, ako jedan ili oba roditelja psa imaju pegav jezik, verovatno će ih razviti i njihovo potomstvo, iako to nije zagarantovano. I za razliku od nekih genetskih varijanti kod pasa, kao što su plave oči, nema rizika za buduća legla psa ako se razmnožavaju dva psa sa “tačkastim“ jezicima.

Rasa

Nijedna rasa pasa nema pegave jezike kao deo njihovog standarda rase. Najbliži izuzetak je čau čau, koji, u svom čistokrvnom obliku, uvek ima pigmentiran jezik – tipično varijaciju crne, sive, plave ili ljubičaste. Iako su rođeni sa ružičastim jezicima, oni razviju jezik tamne boje dok sazrevaju. Plavo-crni jezik je takođe standard rase za kineske šar-peje.

Ova pojava je, međutim, češća kod nekih 30 rasa, uključujući labradore, nemačke ovčare i dobermane. Mnoge male rase, uključujući mopse, pomerance i bišone, takođe često imaju ove crne tačke.

Ako su crne tačke na jeziku vašeg psa uvek bile tu, velike su šanse da nema razloga za brigu. Ali, baš kao i kod ljudskih madeža, važno je primetiti bilo kakve promene u karakteristikama pega. Možemo da zaključimo da su fleke na jeziku pasa obično bezopasne, međutim, ako su izdignute ili imaju drugačiju teksturu od ostatka jezika, to bi mogao biti znak da se nešto drugo dešava i da psa treba da odvedete kod veterinara.

ZAKLJUČAK
Ozbiljan nedostatak vitamina može dovesti do toga da pseći jezik pocrni ili može biti znak tumora. Međutim, većina ozbiljnih bolesti koje pogađaju pseći jezik će se takođe manifestovati drugim simptomima, kao što su zadah iz usta, otežano žvakanje hrane ili prekomerno slinjenje. Ako se pojavi crna tačka, ali sve ostalo je u redu, vaš pas je verovatno zdrav.  

Generalno, redovno gledajte jezik vašeg psa, oralno zdravlje je važno, a kada nešto nije u redu, to može biti suptilan znak da je vaš pas bolestan.