Kriminalci ucenili glavu psu koji je sprečio šverc cigareta - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 06/02/2019

Kriminalci ucenili glavu psu koji je sprečio šverc cigareta

Zvuči kao priča iz nekog filma, mada su i na filmu glave ucenjene ljudima, a ovde je reč o jednom policijskom psu. Naime, kuca rase engleski špringer španijel po imenu Skemp zahvaljujući svom besprekornom njuhu u prethodnih pet godina ušao je u trag švercerima cigareta širom Velike Britanije (u oblastima Njukasla, Saseksa, Birmingema, Northemptona i Grejt Jarmuta) i nanjušio skrivene boksove cigareta vredne čak šest miliona funti!

Izvor i foto: Telegraph.co.uk

Kriminalci koje je raskrinkao i čije je poslovanje vešto sabotirao ovaj pas, ucenili su njegovu glavu na 25.000 funti. U pomenutim gradovima osvanuli su plakati na kojima je pisalo da se pas traži živ ili mrtav.

Vlasnik psa, Stjuart Filips (40), za britanske medije ispričao je da je i on sam dobijao anonimne pretnje, da mu je nedavno bila razbijena šoferšajbna na automobilu, kao i da su mu bile izbušene gume.

U strahu za sopstvenu i bezbednost svog psa, Filips je odlučio da Skemp privremeno pauzira sa njuškanjem, a policija je, razume se, odobrila kratku pauzu ovom genijalnom “njuškalu”.

Skemp je u prethodnih pet godina radio sa više od 100 policijskih uprava širom Engleske, a policijski psi obučavaju se da osim duvana, nanjuše i eksploziv, oružje, drogu, meso i ljudske ostatke.

U oblasti Velsa krijumčarenje duvana poslednjih godina veliki je problem i vlasti se bore da spreče šverc i organizovane kriminalne grupe koje krijumčarenjem cigareta zarađuju milione, a prodaju ih “ispod žita” po znatno nižim cenama te su tako lako dostupne i deci.