Koliko je zaista star vaš pas u ljudskim godinama? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
starost pasa
Od petmagazine.rs - 29/06/2020

Koliko je zaista star vaš pas u ljudskim godinama?

Jedna pseća godina jednaka je sedam ljudskih. Svi smo čuli ovaj mit, zar ne? I uglavnom znamo da je neistinit.

Dovoljno je samo da izračunamo da bi po toj jednačini pas koji doživi 19 godina (što se dešava) bio ekvivalentan čoveku od 133 godina (što se ne dešava).

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Ne zna se pouzdano kada je i ko prvi put izneo „teoriju o sedam godina”. Izvesno je da se pominje u nekim udžbenicima matematike iz šezdesetih godina, u kojima se od učenika traži da izračunaju koliko je pas star u “ljudskim godinama” koristeći odnos 1:7.

Ali ako ova računica nije dobra, postoji li način da godine našeg ljubimca “prevedemo” u ljudske kako bismo bolje razumeli njegov uzrast?

Mali psi žive duže

Psi važe za vrstu sa najviše varijeteta na planeti. Njihova težina varira od tri do 90 kilograma, mogu biti sasvim različite građe, vrste dlake i da se razlikuju po brojnim drugim fizičkim osobinama.

Samim tim velike su razlike i u očekivanom životnom veku. Za početak, opšte je poznato da mali psi žive duže od velikih. To je sasvim suprotno pravilnosti uočenoj u životinjskom svetu:

  • Ako govorimo o statističkom odnosu između prosečnog životnog veka i veličine, kod sisara je ta proporcija pozitivna – gorile, slonovi i kitovi žive mnogo duže nego miševi – kaže Danijel Promislov, profesor genetike sa Univerziteta u Džordžiji.

Veliki psi su skloniji obolevanju od raka

Na osnovu toga moglo bi se očekivati da će nemačka doga živeti duže nego čivava, ali nije tako. Promislov ima teoriju koja to objašnjava. On smatra da je to zbog toga što su veliki psi skloniji obolevanju od raka.

Kod krupnih rasa šansa da će uginuti od neke vrste tumora je čak 50 odsto, dok je kod sićušnih pasa samo 10 procenata. To bi moglo da objasni razliku u dužini životnog veka između velikih i malih rasa.

Prosečni životni vek pasa

Mali psi sazrevaju brže od velikih, koji punu zrelost dostignu tek sa dve godine, a onda često žive još svega četiri ili pet godina.

S druge strane, mali psi sazrevaju brže od velikih, koji punu zrelost dostignu tek sa dve godine, a onda često žive još svega četiri ili pet godina. Prosečan život buldoga, na primer, iznosi oko šest godina, dok terijeri u proseku dočekaju starost od 14 godina.

Zaključak je – veliki psi sporije sazrevaju, ali brže stare. Takve razlike ne srećemo ni kod jedne vrste osim kod našeg najboljeg prijatelja.

Kalkulator psećih godina

Na osnovu podataka i statistika Britanskog kinološkog saveza i Veterinarske baze podataka Sjedinjenih Američkih Država, ekipa BBC-ja napravila je kalkulator za pseće godine. Evo kako možete da izračunate uzrast svog ljubimca:

Za prve dve godine ljubimca njegov uzrast treba pomnožiti sa

*12,5 za male pse

*10,5 za srednje

*9 za velike

Nadalje, od treće godine, svaku godinu treba množiti brojem između 4,3 i 13,4, u zavisnosti od vrste:

mali psi

jazavičar 4,32

ši-cu 4,78

čivava 4,87

vesti 4,96

bigl 5,2

patuljasti šnaucer 5,46

koker španijel 5,55

mops 5,95

francuski buldog 7,65

srednji psi

španijel 5,46

labrador retriver 5,74

zlatni retriver 5,74

stafordširski bul-terijer 5,33

buldog 13,42

veliki psi

nemački ovčar 7,84

bokser 8,9