Najveće spavalice među psima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 14/12/2022

Najveće spavalice među psima

Da li vam se čini da je vaš mezimac u stanju da prespava ceo dan? Nekim rasama zaista je potrebno više sna nego drugim, a za vas otkrivamo i kojim

Piše: petmagazine

Ako ste i vi spavalica, onda imate savršenog drugara za duuugu popodnevnu dremku. Evo koje kuce obožavaju da spavaju deset i više sati tokom dana:

Mastif

Poznati su kao uspavani džinovi u psećem svetu. Baš zbog svoje veličine (i težine), ovim psima potrebno je više sna. Više znači i do 16 sati dnevno.

Bernardinac

Iz istog razloga kao i mastifi, zbog svoje veličine bernardinci troše više energije tokom uobičajenih aktivnosti, pa je ovim gorostasnim mazama potrebno i dosta sna. Oko 15 sati, da budemo precizni, kako bi bili zdravi i odmorni.

Čivava

E, ovde dolazimo do paradoksa – i najmanjim psima potrebno je dosta sna. Tokom noći ovi majušni psi čvrsto spavaju 10-13 sati. Takođe, uživaju i u više kraćih dremki tokom dana, kad god uhvate priliku da se sklupčaju u krilu.

Engleski buldog

Njegova fizionomija i karakter zaslužni su za nadimak spavalica. Naime, s obzirom na to da vole da lenčare i da su blage naravi, ove kuce obožavaju dremku. Takođe, zbog masivnog, nabijenog tela i kratkih nogu, svaka intenzivnija fizička aktivnost odvlači im mnogo energije. Takođe, engleski buldozi jedina su pasmina kod koje je dijagnostifikovana apneja (kratkotrajni prekid, pauza u disanju tokom spavanja).

Bernski planinski pas

Tokom dana potrebno mu je mnogo aktivnosti s obzirom na to da je uzgajan kao vredni, radni pas. Ali zato kad padne noć i kad se sve stiša – ova kuca spava kao top! U proseku njegov dnevni san traje 10-14 sati.

Klamber španijel

Iako poznat kao lovački pas, pun energije i odlučan, tokom noći voli da odspava svojih deset sati. Tokom dana biće neumoran, potrebno mu je mnogo fizičke i mentalne stimulacije, ali će noću uz vas spavati kao beba. Ali – beba koja hrče.

Njufaundlender

Mnogi vlasnici smatraju da su veliki psi neumorni, ali dokaz da nije baš tako je ovaj prelepi pas koji tokom dana može spavati od 12 do čak 19 sati! Retko, ali dešava se. Međutim, kad je budan, potrebno mu je dosta igre i šetnje.