Keri blu terijer: Čuvar, snalažljiv, aktivan - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
keri blu terijer
Od petmagazine.rs - 28/10/2019

Keri blu terijer: Čuvar, snalažljiv, aktivan

Ovaj neobični pas potiče iz irske grofovije Keri i, prema rečima kinologa, neprikosnoveni je radni pas. U svojoj rodnoj zemlji uzgajan je kao vrsni lovac na vidre u dubokoj vodi, nemilosrdni hvatač pacova, lovac na divljač i ptice, ali i pouzdani čuvar stada.

Piše: Petmagazine.rs

Izrazito inteligentan, staložen i hrabar, osvojio je srca i onih ljudi koji su ga želeli u svom domu, te je sada u Irskoj ali i u drugim delovima sveta voljeni kućni ljubimac. Nežni je pratilac i pas čuvar dostojan poverenja svake porodice.

Istorijat

Kao i za sve druge irske rase terijera, tako se i za keri blu terijere pretpostavlja da su u Irskoj prisutni već vekovima. Ipak, do 20. veka je malo dokaza o ovoj rasi, na osnovu njene prvobitne upotrebe kao hvatača pacova i svestranog seljačkog psa. Prvo pisano pominjanje keri blua potiče iz 1847. godine. Kako je svet upoznavao sve njegove veštine i lepotu karaktera, tako su primerci ove rase naseljavali sve delove planete, a najpopularniji su u Ujedinjenom Kraljevstvu i u SAD.

Pravi terijer

Keri blu je pravi predstavnik pasa tipa terijer – uvek je na oprezu, snalažljiv, mišićav, stalno spreman na akciju i ništa mu ne promiče. U domu je privrženi ljubimac i odlično se slaže i s malom decom. Izvrstan je porodični pas koji uživa u svim zajedničkim aktivnostima. Istovremeno, neprikosnoveni je čuvar koji će uvek budno paziti na svoju ljudsku porodicu. Ne laje često, ali kada zalaje – budite sigurni da će svakom s druge strane vrata uterati strah u kosti. Ne slaže se najbolje s drugim psima, a ukoliko se oseti ugroženim ili napadnutim, neće se libiti da se potuče. Naravno, ako je odmalena socijalizovan i pravilno vaspitan, imaćete predivnog mezimca, ali ga svakako nikada ne bi trebalo šetati bez povoca kada su u blizini drugi psi, jer su odgajivači ciljano održavali određeni stepen agresije kod ovih pasa kako bi oni bili živahni i izvrsni lovci i čuvari. Pas rase keri blu je izrazito inteligentan, pa samim tim i svojeglav, te mu je potreban iskusan vlasnik koji će biti dosledan u treningu.

Izgled

Njegova najupadljivija karakteristika je krzno – plavičastosive boje, s gustim kovrdžama, tamnijim flekama i često sa paležom na nogama i njušci. Štenci se, zanimljivo je, rađaju crni i njihova dlaka s vremenom menja boju. Visine su od 46 do 52 centimetra, a teže od 15 do 18 kilograma. Životni vek im je od 12 do 15 godina.

Aktivnost i nega

Keri blu terijer je veoma aktivan pas kojem je potrebno dosta fizičke aktivnosti tokom dana, pa će vam biti izvrstan pratilac u trčanju, džogingu i planinarenju. Iako se neznatno linja (i gotovo da nema miris), njegova dlaka se mora četkati svakog dana kako se ne bi mrsila. Teško će odoleti porivu da kopa rupe u dvorištu ili napolju tokom šetnji, i ima izražen nagon da lovi manje životinje.

Related Posts