Kad grom udari - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas border koli
Od petmagazine.rs - 10/08/2021

Kad grom udari

Poslednjih nedelja svedoci smo čestih promena vremena – od izuzetno visokih temperatura, do padavina praćenih jakim vetrom i grmljavinom. Ove nagle promene smetaju ne samo ljudima, već i ljubimcima, i verujemo, ništa u tom trenutku ne može da bude gore od pogleda vašeg psa koji dahće, drhti i skriva se u kupatilu. Ipak, postoje načini da svom mezimcu ublažite ove stresne trenutke i sprečite da dođe do najtežih posledica – infarkta ili epileptičnog napada. Evo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu da smanjite anksioznost svog psa tokom grmljavine

Mirna soba

Kada vidite da se sprema nevreme i da će grmljavine neminovno biti, odredite jednu prostoriju u vašoj kući koja će biti “safe zone” u ovim trenucima. Premestite krevet ljubimca u tu prostoriju, pa čak ostavite i vašu odeću kako bi se pas uz vaš miris osećao udobnije. Unesite igračke ili bilo šta drugo što voli.

Pažnja

Da li je oluja savršeno vreme za igru navlačenja konopca ili partiju dobrog maženja, pitanje je, ali probajte. Ako možete da ga smirite na taj način, i odvratite od toga da mu je fokus na vetru i gromu, samo napred! Nekada je igra i maženje najbolji lek.  

Zamračite

Većina pasa se plaši iznenadnih jakih zvukova oluje, kiše i vetra, zato savetujemo da spustite roletne, te na taj način zamračite sobu i napravite „mirnu atmosferu“.  

Umotajte ga

Poput utešnog zagrljaja, postoji deo garderobe za pse koji pruža blagi, smirujući pritisak oko stomaka vašeg psa, pomažući mu da ublaži anksioznost, te da se na taj način osećaju sigurno. Ovaj način smirivanja ljubimca je popularan u Americi, dok kod nas malo ljubitelja pasa zna za ovaj metod. Ali, evo predloga.

Savet sa veterinarom

Ako ništa od navedenog u potpunosti ne smiri vašeg psa, pa on i dalje izgleda izbezumljeno u navedenim situacijama, obratite se veterinaru za pomoć. Postoje lekovi za ublažavanje anksioznosti koji mogu da pomognu psu, ali svakako nemojte “terapiju” da dajete na svoju ruku.

VAŽNO!
Nikako ne kažnjavajte psa ako se plaši. Potrebno je vreme da se navikne na pojavu grmljavine, ali i da ove tehnike privikavanja urode plodom, naročito jer grmljavine nisu svakodnevna pojava. Takođe, izuzetno je bitno da vi budete smireni, jer kada životinja oseti da se vlasnik ne boji, i ona sama će biti smirenija i opuštenija. Ukoliko oseti vaš strah, to će je samo dodatno uzbuditi i uznemiriti.

Related Posts