Izbegavajte štapove u igri - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
stap i pas
Od petmagazine.rs - 16/03/2020

Izbegavajte štapove u igri

Predsednica škotskog ogranka Britanskog udruženja veterinara Grejs Vebster u saopštenju je nedavno upozorila vlasnike pasa da svojim ljubimcima prestanu da bacaju štapove tokom igre, jer, kako ona tvrdi, tako mogu ozbiljno da povrede psa.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Povod za upozorenje je nedavni slučaj iz Škotske u kojem se psu u grlu zaglavio štap dugačak deset centimetara i teško ga povredio. Škotski veterinari kao alternativu drvenim štapovima preporučuju kupovne igračke poput loptica i/ili frizbija.

‒ Bacanje štapova može prouzrokovati ozbiljne povrede koje mogu biti veoma neugodne za pse. Posekotine jezika ili zapinjanje dela štapa u grlu samo su neke od njih – upozorila je Vebsterova.

S njom je saglasan i Šon Vesli, čelnik Britanskog udruženja veterinara, koji kaže da se slične povrede događaju na području cele Velike Britanije.

‒ Neke bolesti koje su posledica igranja sa štapom nisu odmah vidljive. Na primer, prljavština sa štapa puna je bakterija koje se iz usne šupljine mogu proširiti do jednjaka ili kičmene moždine i prouzrokovati paralizu – kaže Vesli i ističe da su neki psi zbog povreda usled „štapnih igara” morali da budu eutanazirani.