Imate ljubimca? Dobar ste čovek - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i macka
Od Dijana Đukić - 05/06/2019

Imate ljubimca? Dobar ste čovek

Ukoliko u svom domu imate psa ili mačku (ili oboje), možete slobodno reći da ste dobar čovek, jer to je nedavno dokazala i nauka.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

U studiji objavljenoj u časopisu „Medical Daily” naveden je niz razloga zbog kojih su ljubimci dobri za razvoj poželjnih socijalnih osobina.

Benefiti

Prema rečima naučnika, vlasnici pasa lakše ulaze u komunikaciju sa nepoznatim ljudima, a veze koje se stvaraju između životinja i ljudi imaju uticaj i na ponašanje ljudi. Vlasnici životinja su, naime,  društveniji i saosećajniji od drugih ljudi.

– Mladi koji su dosta vezani za svoje ljubimce lakše ostvaruju veze s ljudima u svojim zajednicama, ali i sa partnerima – kažu istraživači. – Studija je obuhvatila 500 mladih osoba starosti od 18 do 26 godina, kojima su postavljana pitanja o njihovom odnosu s kućnim ljubimcima. Oni koji su bili posebno vezani za svog ljubimca iskazivali su više empatije i samopouzdanja, a istakli su i da se čvrsto vezuju i za ljude.

Empatija

Ljubimci podstiču i empatiju, pa su tako učesnici u studiji istakli da često volontiraju u različitim udruženjima za pomoć deci, starijima i životinjama. Pomaganje drugima, dokazano je, povećava ličnu sreću, a rezultati ovog istraživanja govore u prilog tome da je prosečan vlasnik kućnog ljubimca otvoreniji i za različita životna iskustva i lični razvoj.