Igraju se da nam udovolje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 12/02/2021

Igraju se da nam udovolje

Psi su skloniji da se igraju međusobno kada ih pažljivo motri njihov vlasnik, otkriva nova studija i sugeriše da kućni ljubimci priređuju igre prvenstveno zato da ugode vlasniku

Izvor: N1

Dobro je poznata činjenica da psi budno prate koliko im čovek pridaje pažnje, kaže Lindzi Merkam, stručnjakinja za ponašanje životinja i autorka studije objavljene u časopisu Animal Cognition.

– Ali nije poznato (do sada u istraživanjima) kakav je učinak čoveka kao posmatrača na tipično ponašanje pasa, u ovom slučaju, pasa u zajedničkoj igri, kaže ona.

Merkam je nadzirala istraživanje, koje je obuhvatilo deset parova pasa kućnih ljubimaca, koji su živeli zajedno najmanje šest meseci i koji se međusobno igraju barem jednom dnevno, prema rečima njihovih vlasnika.

Naučnici su snimali parove u igri u tri različite situacije – kada je vlasnik bio odsutan, u prisustvu vlasnika koji nije pratio šta psi rade i konačno u situaciji kada je vlasnik budno pratio pseću igru i pritom ih hvalio i mazio.

Radi boljih rezultata, istraživači su stvorili takvu situaciju tri puta u razmaku od nekoliko dana.

Zaključci su pokazali, navodi Lindzi Merkam, da veća pažnja vlasnika podstiče igru pasa, zatim povećava učestalost i intenzitet ponašanja tipičnih za psa – položaj psa (uzdignute zadnjice i grudi priljubljenih uz pod), zatim plesanje zadnjicom u znak zadovoljstva, igra lova, simulacija borbe, ugrizi iz ljubavi i slično.

– Zapanjuje da su psi, koji imaju priliku da se igraju zajedno kad god požele, skloniji igri kada na njih čovek obraća pažnju, kaže koautor studije Klajv Vine sa državnog univerziteta Arizone.

Autori su postavili nekoliko hipoteza kojima tumače takvu sklonost.

Prema jednoj od njih, psi igrom traže da ih vlasnik gleda i za njih je to gledanje nagrada, baš poput dece koja kada nešto nauče žele to da pokažu i pozivaju roditelje da ih gledaju.

Nadalje, psi mogu da nauče i da međusobnom igrom dobijaju pohvale vlasnika, koji im se čak pridružuje u igri ili ih izvodi napolje da se igraju.

Moguće je i to da se psi osećaju sigurnije kada ih vlasnik gleda, jer igra koja počinje bezazleno može da poprimi neki oblik agresivnosti, pa je u tom slučaju bolje da je prisutan vlasnik koji će da prekine napetost.

– Reč je o studiji koja postavlja više pitanja nego što pruža odgovora, kaže Merkam, koja je počela proces poređenja rezultata sa drugim istraživanjima.

Related Posts